Nederland erkent Zuid-Soedan, nieuwe president belooft vrede

In de vroege morgen wordt de onafhankelijkheid in Zuid-Soedan gevierd. Premier Rutte wenst president Salva Kiir vandaag per brief veel succes.
In de vroege morgen wordt de onafhankelijkheid in Zuid-Soedan gevierd. Premier Rutte wenst president Salva Kiir vandaag per brief veel succes. Foto AFP / Roberto Schmidt

Nederland heeft Zuid-Sudan direct nadat vandaag rond het middaguur de onafhankelijkheidsverklaring was voorgelezen erkend als nieuw onafhankelijk land. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Premier Mark Rutte (VVD) wenst het land in een brief aan de Zuid-Sudanese president Salva Kiir veel succes.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) hoopt dat het land zich vreedzaam en democratisch verder ontwikkelt, aldus zijn ministerie.

“Onafhankelijkheid is de democratisch geuite wens van de bevolking. Noord en zuid moeten nu snel oplossingen vinden voor kwesties als Abyei, olieopbrengsten en schulden.”

Twee burgeroorlogen in vijftig jaar tijd tussen de zwarte Afrikaanse stammen van het zuiden van Sudan en de Arabieren in het noorden gingen vooraf aan de Zuid-Sudanese onafhankelijkheid. De laatste burgeroorlog, tussen 1983 en 2005, kostte naar schatting aan twee miljoen mensen het leven.

In januari 2011 vond een referendum plaats, waarbij een overgrote meerderheid van de Zuid-Sudanezen zich uitsprak voor onafhankelijkheid van het noorden. Het referendum vormde het sluitstuk van de uitvoering van het vredesakkoord van 2005, dat een einde maakte aan de burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden.

Onder toeziend oog van duizenden burgers en tientallen hoogwaardigheidsbekleders hees Zuid-Sudan vandaag voor het eerst zijn vlag. Namens Nederland woonde minister van staat Frits Korthals Altes de onafhankelijkheidsceremonie in Juba bij. Zuid-Sudan krijgt ontwikkelingshulp van Nederland.

Kiir verleent amnestie en belooft vrede

President Salva Kiir zei vandaag amnestie te verlenen aan degenen die zijn regering bevochten hebben. Hij beloofde vrede in de grensgebieden zoals Abyei, waar al langere tijd spanningen zijn. Kiir zei dat de mensen in die conflictregio’s niet vergeten worden en dat in samenwerking met Omar Hassan al-Bashir, president van Soedan, naar vrede voor iedereen gestreefd wordt.

Een overzicht van geschiedenis en toekomst van Soedan en Zuid-Soedan is hier te lezen.

    • Peter Zantingh