Nachtegaaltongen

Mevrouw Fresco vraagt zich af hoe onze hang naar exotisch eten te verklaren is. Ze geeft zelf al het antwoord – door het toerisme, maar vooral door de aanwas van migranten (Opiniepagina, 6 juli). Hoe verklaart ze dan al die Japanse, Koreaanse en Argentijnse eettentjes?

Ik zie hierin eerder een oprukkende decadentie. Als je een zekere welvaart hebt, alles op orde hebt gebracht, twee vakanties per jaar beleeft en nog geld over hebt, dan is dat buitenissige eten een ware uitkomst. Toen het Romeinse wereldrijk zijn definitieve grenzen met de barbaren had gevonden, verschenen op de tafels van de rijke Romein ook steeds gekkere zaken – kameelhakken, nachtegaaltongen en allerlei gebraad waaruit, bij opensnijden ervan, leeuweriken opvlogen! Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar.

Dirk Zoebl

Utrecht

    • Dirk Zoebl