Na de vakantie gaan we het anders doen

Beste heer Donner,

U zit in Italië, het zit ons tot hier. De afgelopen jaren zijn allochtonen – moslims in het bijzonder – steeds door het stof gekropen. We waren niet goed geïntegreerd. We waren niet tolerant genoeg. De allochtoonse verongelijktheid was een grijs gedraaide plaat.

Zie hoever we zijn gekomen, de afgelopen zes jaar. We lachen om Gregorius Nekschot. We halen onze schouders op over Geert Wilders. We horen het niet eens meer als we met nazi’s worden vergeleken, of als onze Koran Mein Kampf wordt genoemd. Dikhuidige, onverschillige Nederlanders zijn we geworden.

Nog steeds is het niet goed. Nog altijd moeten we worden geschoffeerd en afgeserveerd als tweederangsburgers. Nog moeten we elke dag dat gezeur aanhoren over de mislukte multiculturele samenleving.

Weet u wat, meneer Donner? Rust maar eens lekker uit. Na uw vakantie gaan we het helemaal anders doen. U kunt de multiculturele samenleving vervloeken, afschaffen, tot anomalie verklaren of wat dan ook – deze allochtoon blijft zitten waar ze zit. Deze allochtoon blijft met smaak haar couscous eten, Allah aanbidden en alcoholische versnaperingen versmaden. Mijn onverdoofd ritueel geslachte halalvlees importeer ik wel uit het buitenland. Leve de globalisering! Daar kunt u niets aan doen.

Deze allochtoon kent het eerste couplet van het Wilhelmus niet eens. Weet u wat? Daar is ze trots op! Het Marokkaanse volkslied kent ze natuurlijk wel. Ze koestert haar Marokkaanse paspoort alsof het de toegang verschaft tot het paradijs – het islamitische paradijs, meneer Donner. Dit is niet toegankelijk voor u of uw paapse partijgenoot Maxime Verhagen.

Wat kan het ons schelen dat u blijft hechten aan uw dagelijkse aardappeltjes, kapot gekookte groenten en slijmerig stukje bio-industrievlees? Geniet van uw Hollandse pot. Duik snel onder de tafel zodra een buitenlander langskomt. Daaraan hebben wij geen boodschap.

Wij hebben het dik naar onze zin met elkaar, in onze allochtoonse zuil. Daar spreken we de taal die we willen. We eten wat we willen. We aanbidden wie of wat we willen. Zolang we de wet niet overtreden, meneer Donner, hebt u dat te tolereren. Alle nieuwe, xenofobische wetjes van het door de PVV gedoogde angsthazenkabinet worden uiteindelijk toch verwezen naar de Brusselse prullenbak – waar ze horen!

Leve Europa! Leve de globalisering! Leve de multiculturele wereld. Doet u maar lekker alsof Nederland Staphorst is. De allochtonen trekken het land wel op in de vaart der volkeren. De moeilijke klusjes hebben we altijd al opgeknapt.

Hassnae Bouazza

Journalist, columnist, vertaler en programmamaker.