Murdoch zelf naar Londen, hoofdredacteur Spiked noemt kritiek hypocriet

Foto AFP

Rupert Murdoch, mediatycoon en eigenaar van de Britse tabloid News of the World zal op korte termijn naar Londen komen in verband met het afluisterschandaal. Dit meldt de BBC. Donderdag trok Murdoch ade stekker uit de krant, nadat bekend was geworden dat naast enkele andere afluisterschandalen in 2002 werd ingebroken in de voicemail van een 13-jarig vermist meisje. Morgen komt de laatste uitgave van News of the World uit.

BBC meldt ook dat een 63-jarige man van wie de naam niet bekend is gemaakt gisteren is gearresteerd in verband met de zaak. Hij is vandaag op borgtocht vrij gelaten. Gisteren werd Andy Coulson, oud-woordvoerder van premier Cameron en oud-hoofdredacteur van News of the World verhoord in verband met de zaak. Ook hij kwam op borgtocht vrij, evenals voormalig redacteur Clive Goodman.

In april werden twee journalisten van de krant in hechtenis genomen in verband met hun rol bij het afluisteren van enkele beroemde Britten. Daarnaast werd bekend dat berichten van slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005 en nabestaanden van Britse militairen werden afgeluisterd. Volgens de Britse politie zouden mogelijk zo’n vierduizend mensen afgeluisterd zijn door de krant. De kritiek op News of The World bereikte een hoogtepunt nadat bleek dat de voicemail van het 13-jarige meisje ook afgeluisterd was. Publieke opinie keerde zich tegen de krant en adverteerders trokken zich terug.

Hypocriet

In een interview in NRC Handelsblad vandaag noemt hoofdredacteur Brendan O’Neill van het links-leunende online magazine Spiked de kritiek op News of the World hypocriet. Volgens hem worden “de testikels” van de Britse onderzoekjournalistiek verwijderd, bericht redacteur Marc Leijendekker.

O’Neill noemt het niet te verdedigen wat News of the World heeft gedaan. Maar: “Het is een schande dat een krant een campagne heeft gevoerd die leidt tot het sluiten van een andere krant.” De krant The Guardian bleef jaren lang aandacht besteden aan de afluisterpraktijken bij News of the World. O’Neill hierover:

„Die campagne richtte zich niet specifiek op het ongeoorloofde afluisteren, maar tegen de tabloidcultuur in het algemeen. Die vindt men stuitend en vernederend. (…) Mensen die al lang op een kans loerden om de tabloids onschadelijk te maken, hebben nu kun kans gegrepen.”

O’Neill vreest dat journalisten nu terughoudender zullen worden: “Ik vind dat een journalist de telefoon van een politicus mag afluisteren als hij het redelijke vermoeden heeft dat die iets onwettigs doet. De pers moet ruimte krijgen.”

Op Spiked schrijft O’Neill over de kwestie.