Murdoch: Rebekah Brooks heeft volledige steun

Twee medewerkers van News of the World brengen thee en koffie naar verslaggevers die buiten het hoofdkantoor van News International in Londen staan. Foto Reuters / Luke MacGregor

Rebekah Brooks, hoofdredacteur van News of the World en directeur van de overkoepelende uitgeverij News International, heeft de “volledige steun” van eigenaar Rupert Murdoch. Dat zei de mediamagnaat vandaag.

Murdoch verklaarde al eens Rebekah niet te zullen ontslaan, maar dat was voor zijn beslissing de krant op te heffen. Veel media verbazen zich erover dat Brooks haar baan behoudt terwijl veel anderen bij de krant werkloos raken. Brooks houdt zelf vol dat ze nooit geweten heeft van de afluisterpraktijken waar medewerkers van de krant zich schuldig aan maakten.

Vanmiddag zei Murdoch, aanwezig op een conferentie in Idaho, dat de beslissing de krant op te doeken een “gezamenlijk besluit” is geweest. Verwacht wordt dat hij morgen in Groot-Brittannië arriveert.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de laatste editie van News of the World. De oplage wordt stevig opgeschroefd naar vijf miljoen, omdat veel mensen de krant als collector’s item zullen willen kopen. De kop op de voorpagina: Thank you & goodbye.

Volgens medewerker Helen Moss (de linker op de foto boven dit artikel) wordt de laatste uitgave een “enorm eerbetoon aan 168 jaar geschiedenis die tot een einde komt”. De redactie beschreef ze als “extreem emotioneel.”

Ondertussen dringt de Britse Labour-partij erop aan dat het onderzoek naar de misstanden zo snel mogelijk van start gaat, voordat bewijs vernietigd kan worden.

    • Peter Zantingh