Mogelijk EHEC-zaden verkocht in Limburg

Bacteriële stammen van EHEC-bacteriën zoals onderzocht in het microbiologisch laboratorium van het universitair ziekenhuis in Hamburg. Foto Reuters / Fabian Bimmer

Bij twee Limburgse tuincentra zijn mogelijk met EHEC besmette fenegriekzaden verkocht. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit vandaag. Consumenten die de fenegriekzaden of een zadenmix met fenegriek hebben gekocht krijgen het advies die niet te gebruiken en terug te brengen of weg te gooien, meldt persbureau Novum.

Uit een Europees onderzoek is volgens de VWA naar voren gekomen dat de tuincentra Peeters in Arcen of en Daniëls in Vlodrop de zaden van een verdacht Duits bedrijf hebben. De zaden die de Limburgse tuincentra nog op voorraad hadden zijn meegenomen voor onderzoek.

De tuincentra hebben in totaal vijftig verpakkingen van dertig gram zaden ingekocht en hadden er daarvan 31 verkocht. De winkels proberen de kopers te bereiken om ze te adviseren de zaden niet te gebruiken. De VWA noemt de terughaalactie een voorzorgsmaatregel.

De VWA gaf al eerder het advies voorlopig geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen te eten. Mensen die dat wel hebben gedaan moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts. De gevaarlijke EHEC-bacterie kan worden gedood door besmette groente minimaal dertig seconde tot minimaal zeventig graden te verhitten.

In Nederland zijn elf besmettingen met EHEC vastgesteld. Vier van hen kregen ook de complicatie HUS, waardoor de nieren het kunnen begeven en die dodelijk kan zijn. In totaal zijn ruim vijftig mensen, vooral in Duitsland, overleden aan de ziekte.

    • Bart Hinke