Leverworst in Zuid-Afrikaans wit

Gisteren Antonia Bosman over de vloer gehad die in Zuid-Afrika al de achtste generatie wijnmakende Bosmannen vertegenwoordigt op Bosman Family Vineyards in Wellington. Inderdaad, bij wijze van promotiestunt hebben ze proefvoetballer Johnny Bosman ooit al eens een kistje bezorgd. Mooie Chenin Blanc met haar geproefd, en veelbelovend blendwit en blendrood uit de Adama serie. Mondjesmaat stroomt het Nederland binnen, nu nog voornamelijk via de restaurants. Vandaag echter kreeg ik een Zuid-Afrikaan onder de kurkentrekker die al vrijelijk te koop is. En het charmante is, Holland spreekt hier een woordje mee. Landgenoot Aldo van der Laan heeft zijn leverworstmiljoenen (‘Liever Kips…’) deels gestopt in een Zuid-Afrikaans wijnavontuur. En bepaald niet met de ambitie om een supermarktproduct te maken. Van der Laan heeft gekozen voor serieuze waar. Wijnen van ruim boven een tientje. Op duurzame leest geschoeid om wellicht zo zijn mogelijke betrokkenheid met varkensflats of andere door Marianne Thieme verguisde activiteiten te compenseren. Hoe dan ook, Van der Laan weet behalve van worst ook van wijn maken. Want deze Longridge 2008 uit Stellenbosch (€ 13,10) is een uitstekende Chardonnay voor wie van het volgestapelde soort houdt. Uitstapje naar de tropen, abrikoos, perzik, een tripje richting notenpoot (geroosterde amandeltjes South African Airways Business Class) en toch wel degelijk met een delicate frisse afdronk. Longridge bleef ook in Zuid-Afrika zelf niet onopgemerkt, want belandde in de lijst top 100 beste Zuid-Afrikaanse wijnen.