Labour wil dat onderzoek afluisterschandaal snel begint

Het hoofdkantoor van News International in Londen, waar ook de Britse krant News of the World onderdeel van is. Foto Reuters / Olivia Harris

De Britse Labour-partij wil dat het onderzoek naar het afluisterschandaal van de tabloid News of the World onmiddellijk begint. De partij maakt zich zorgen dat bewijsmateriaal zal verdwijnen, meldt de BBC.

The Guardian berichtte gisteren dat de politie een onderzoek heeft ingesteld naar een medewerker van News International, waar de tabloid deel van uitmaakt, die miljoenen e-mails uit een intern archief gewist zou hebben. Volgens The Guardian zouden de e-mails van groot belang kunnen zijn voor het onderzoek, maar ook voor meerdere publieke figuren die News International mogelijk zouden willen aanklagen. Het archief zou teruggaan tot 2005.

Leden van Labour vrezen dat bewijs zal verdwijnen nadat morgen de laatste uitgave van de krant verschenen is. Ze willen dat er vandaag een rechter aangesteld wordt. “Na vandaag zal News of the World stoppen, het personeel zal verdwijnen. En wat gebeurt er dan met de computers.” De partij denkt dat de waarheid lastiger te achterhalen is als de tabloid is opgeheven en dringt daarom aan op een snelle start van het onderzoek, meldt de BBC.

News International ontkent de beschuldigingen geuit in het artikel van The Guardian en zegt strikte richtlijnen te hebben op het gebied van archivering van e-mails.

Eerder vandaag werd bekend dat Rupert Murdoch op korte termijn naar Londen zal komen vanwege het afluisterschandaal, volgens de BBC zal hij morgen al arriveren.

    • Dirk-Jan Zom