Kort nieuws Cultuur

Kabinet: betere positie auteurs en kunstenaars

Den Haag. Het kabinet wil de contractuele positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars versterken ten koste van uitgevers en andere exploitanten. Dit blijkt uit een wetsvoorstel waarmee de ministerraad gisteren instemde. Het voorstel is nu naar de Raad van State, voor advies. Makers hebben recht op „een billijke vergoeding”, en krijgen het recht op vernietiging van „onredelijke bepalingen” in contracten. En bij problemen kan een maker in de toekomst naar een nog op te richten „efficiënte en laagdrempelige” geschillencommissie. Makers mogen ook een hogere vergoeding claimen als hun werk een onverwacht succes blijkt. Daarnaast moeten ze hun contract kunnen ontbinden als de exploitant het werk onvoldoende exploiteert. (NRC)

Diefstal ‘eerste reisgids’

SANTIAGO DE COMPOSTELLA. De zeldzame twaalfde-eeuwse Codex Calixtinus is gestolen. Het manuscript wordt wel omschreven als Europa’s eerste reisgids en is volgens de autoriteiten van onschatbare waarde. Het werk verdween uit de kathedraal van het Noord-Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, waar het werd bewaard in een kluis. De Codex Calixtinus bestaat uit vijf delen en twee bijlagen en werd naar verluidt geschreven in opdracht van paus Calixtus II. De autoriteiten vrezen dat het werk inmiddels niet meer in Spanje is. (Novum)