Karachi weer onder controle na vijf dagen geweld, zegt politie

Het lijkt erop dat de rust in de Pakistaanse havenstad Karachi weer is teruggekeerd. Dat verklaren de Pakistaanse autoriteiten aan persbureau AP. De onlusten van afgelopen vijf dagen kostten aan zeker 93 mensen het leven.

De precieze oorzaak van de geweldsuitbarsting is niet bekend, maar NRC-correspondent in Zuidelijk Azië Wim Brummelman sprak gisteren van mafiose bendes van verschillende etnische groepen die in Karachi voor vrijwel continue spanningen zorgen:

“Sinds de Pakistaanse onafhankelijkheid in 1947 zijn Indiase moslims in groten getale naar de stad getrokken, waar zij inmiddels voor een groot deel de economische en politieke macht hebben. Er zijn vrijwel continue spanningen tussen hun beweging, de MQM, en de oorspronkelijk inwoners, de Sindh. Zij voelen zich overvleugeld door de MQM.”

“Een derde etnische groep die een rol speelt zijn de Pathanen, Afghaanse vluchtelingen die tijdens de burgeroorlog naar Karachi zijn getrokken. Het gaat bij deze geweldsuitbarstingen vooral om politieke-sociale machtskwesties, met soms vrij basale inzet als terreinwinst. Het zijn mafia-achtige bendes die elkaar naar het leven staan. Het geweld is nauwelijks op religie terug te brengen.”

De politie heeft 150 personen opgepakt. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij schietpartijen in verschillende wijken van de stad.

    • Peter Zantingh