Je kunt slechte ziekenhuizen beter straffen

Algemeen directeur Rob Dillmann van het Zaans Medisch Centrum mist in het akkoord dat het kabinet met ziekenhuizen, privéklinieken en zorgverzekeraars heeft gesloten, de extra beloning voor ziekenhuizen die kwaliteit leveren voor een specifiek ziektebeeld (NRC Handelsblad, 4 juli). Naar zijn mening is een hogere prijs gerechtvaardigd als het ziekenhuis kwaliteit heeft geleverd en als de patiënt tevreden is met zijn ervaring en de uitkomst.

Ik volg deze redenering niet. Naar mijn overtuiging mogen patiënten in het ziekenhuis standaard een goede kwaliteit verwachten. Levert een ziekenhuis voor een specifiek ziektebeeld standaard geen goede kwaliteit, dan moet de directie maatregelen nemen. De dreiging van juist een lagere prijs als vergoeding kan daarbij mogelijk een stimulans zijn.

D.H. den Blaauwen

Purmerend