Jan Kees de Jager in gevecht met eurosceptici

Den Haag : 14 oktober 2010 Kabinet Rutte. Minister van financien Jan Kees de Jager. foto © RVD/Kouwenhoven en Rozenburg

De financiële problemen van Athene zijn steeds meer de problemen van Jan Kees de Jager geworden. Dat heeft de minister van Financiën (CDA) mede aan zichzelf te wijten door zijn opstelling in de schuldencrisis. Hij pochte ermee dat de Grieken driemaal zoveel rente betalen op het geld dat Nederland hun leent dan Nederland zelf kwijt is. De Grieken betalen „een flinke opslag” en wij lopen daarvoor slechts „een klein risico”.

Maar telkens bleek dat het nog slechter ging in Griekenland, Ierland of Portugal. Dat er nog meer geld nodig was, nog meer garanties en noodfondsen. Het belangrijkste argument van De Jager: we hebben geen keuze, dat moeten we doen, anders wordt het nog erger. Een moeilijk verhaal, zeker als de financiële markten er al van uit gaan dat landen als Griekenland hun schuld niet volledig terugbetalen. Zulke economieën groeien niet hard genoeg om hun schuldengroei te stoppen. Tegelijkertijd kampt hij met een eurosceptische Tweede Kamer, de PVV voorop. Zijn gependel tussen Brussel en Den Haag begint steeds meer op geschipper te lijken.

„Er gaat geen geld van de Nederlandse belastingbetaler naar Griekenland.” (16 maart 2010)