Jackson Brodie wil alle vrouwen redden

****embargoed for publication until 7th June 2011**** Picture shows: (l-r) Terence Smith (BRIAN McCARDIE), Jackson Brodie (JASON ISAACS). Episode 4 TX: BBC ONE Saturday 13th June 2011 Ruby Films

Case HistoriesSeizoen 16 afl.€ 29,99

De Britse schrijfster Kate Atkinson mag dan niet zo bekend zijn in Nederland, haar romans zijn geweldig. Sprankelend, tragisch en vol hoop dat alles beter wordt – ook tegen beter weten in. Atkinson schreef ook vier detectiveromans over ex-politieman Jackson Brodie, de ontroerendste privédetective ooit. Brodie is sinds de dood van zijn oudere zus op zoek naar de ene verdwenen jonge vrouw na de andere – ze komen allemaal op zijn pad, althans, hun vrienden en familie. Hij trekt zich hun lot persoonlijk aan, de schat: deze vrouwen zal hij wél redden. En dan heeft hij ook nog eens een dochtertje om wie hij zich zorgen moet maken.

De eerste drie van de Brodie-romans – Case Histories (2004), One Good Turn (2006) en When Will There be Good News? (2008) – zijn onlangs door de BBC verfilmd tot de zesdelige televisieserie Case Histories, in juni door de Britse omroep uitgezonden en nu al op dvd. Hoofdrolspeler is Jason Isaacs, de acteur die slechterik Lucius Malfidus speelt in de Harry Potter-films. Maar daarin droeg Isaacs een lange blonde pruik („my Paris Hilton wig”) en werd hij een beetje schuin van onderaf gefilmd, wat hem een air gaf van ‘valt niet mee te spotten’. In Case Histories daarentegen kijken we hem recht in zijn mooie, door zorgen omrimpelde ogen. Britse krant The Guardian omschreef zijn verschijning als: ‘Tough act to follow’ en ‘hotter than July’. Ook als geheel werd de serie goed ontvangen.

En hoe landt zo’n dvd-box in een Nederlands huis waar de vrouw het hele oeuvre van Atkinson (meermaals) heeft gelezen en de man dat niet kent maar breed gaat grijnzen als hij bij het zappen in een detectiveserie valt? De vrouw heeft eerst haar twijfels – ziet Jackson er echt zó uit, is de actrice met wie hij zoent niet te mooi, zijn dit nou de plaatjes bij de boeken? – maar raakt al snel gewonnen. Door het aandoenlijke Schots (de serie speelt in en rond Edinburgh). Door het meisje dat zo prachtig het dochtertje van Jackson speelt – ze mag van hem steeds niet tegen haar moeder zeggen waar ze samen geweest zijn, maar doet dat dan toch: „We gingen eerst naar een klooster en toen brak pappa een man zijn arm”. Door hoe Jackson de knuffelmuis van een dertig jaar geleden verdwenen meisje vasthoudt. Doordat de dialogen en grappen vaak letterlijk uit de boeken van Atkinson overgenomen zijn.

Dat laatste weet de man niet. Maar hij zit wel te genieten. Wat een fijne detectiveserie. Misschien gaat hij de boeken ook nog lezen.

Ellen de Bruin

    • Ellen de Bruin