Honderden arrestaties bij protesten Maleisië

De Maleisische politie vuurt met een waterkanon op betogers. Foto Reuters

De politie in Maleisië heeft hard opgetreden tegen betogingen voor politieke hervormingen in de hoofdstad Kuala Lumpur. Er is traangas ingezet tegen de demonstranten, verder meldt de politie 644 mensen te hebben opgepakt. Zo’n 20.000 betogers hebben zich in de straten van de stad verzameld in wat het grootste politieke protest zou zijn in jaren, zo meldt persbureau AP.

De protesten volgen op een week vol druk op premier Najib Razak om de verkiezingen eerlijker en transparanter te maken. Er wordt verwacht dat er volgend jaar verkiezingen gehouden zullen worden in het Aziatische land. De Nationale Coalitie Barisan van Najib Razak is al 54 jaar aan de macht in Maleisië. De protesten worden gesteund door de oppositie. Volgens hen fraudeert de coalitie om zo aan de macht te kunnen blijven.

Zware maatregelen

De Maleisische autoriteiten hebben vergaande maatregelen genomen tegen de protesten: wegen zijn afgesloten evenals enkele treinstations, om te voorkomen dat mensen de stad kunnen bereiken. Bij een stadion waar de betogers wilden samenkomen zijn waterkanonnen opgesteld. Desondanks probeerden duizenden toch de plek te bereiken. Een oppositieleider zou licht gewond zijn geraakt.

    • Dirk-Jan Zom