'Het is nu aan Gesink'

Naam: Erik Dekker

Leeftijd: 40

Tourprestaties: 4 ritzeges (2000, 2001), 4 dagen bolletjestrui (2000, 2005), nu ploegleider bij Rabobank

„In 2000 won ik drie ritten in één Tour. Tijdens de koers sta je daar niet bij stil. Ik zat toen in een ongelofelijk goede periode. Het jaar was nochtans slecht begonnen. In de voorjaarskoers Parijs-Nice had ik mijn elleboog gebroken. Ik heb daarna alles op de Tour gezet. In de Giro was ik echt de slechtste renner van het hele peloton. Ik heb verschrikkelijk afgezien, maar ben er wel goed uitgekomen.

„Ik denk dat het vandaag de dag bijna niet meer mogelijk is drie ritten te winnen als je geen sprinter of klassementsrenner bent. De ploegen zijn te sterk, er is veel meer controle. Gilbert zou het misschien kunnen, maar die doet het wel anders dan ik. Die legt gewoon het hele peloton erop.

„Ik focuste enkel op ritten die ik kon winnen. Ik maakte de dag ervoor een inschatting: kan ik morgen winnen of niet? Ik heb snel geleerd dat ik geen energie moest verspillen in de bergen. Ik keek ook naar het algemeen klassement. Als ik vermoedde dat de klassementsrijders die dag zouden koersen, hield ik me afzijdig.

„Ik heb er bij de Tourstart nog bij stilgestaan dat ik in de huidige Rabobankploeg nooit meer drie ritten zou kunnen winnen. Onze Tourselectie zit nu anders in elkaar dan in mijn tijd. De hele ploeg rijdt in dienst van kopman Robert Gesink.

„Vandaag moet Gesink met de billen bloot. Op de aankomst in Super-Besse is het aan hem. We hebben een goede ploegentijdrit gereden, we hebben nog geen tijd verloren. Hij is wel al een paar keer gevallen. Er zijn dagen waarop het peloton wel de vallende ziekte lijkt te hebben.

„De rit die ik in 2001 won blijft wel de meest mythische. Het was hondenweer die dag. Ik had de avond voordien met de Belg Ludo Dierckxsens gesproken, of hij mee wilde aanvallen. Dat moest je Ludo geen twee keer vragen. We zijn toen met een man of zeventien weggereden. Aan de meet hadden we 33 minuten voorsprong. Armstrong vond het prima zo. O’Grady pakte het geel. Zo kon Armstrong zijn ploeg sparen.

„Schitterend dat er nu een Nederlander in de bolletjestrui rijdt. Johnny Hoogerland is een prachtige coureur, een echte aanvaller. Hij koerst zelfs op dagen waarop hij niet kan winnen.

„Parijs halen had altijd iets van een teleurstelling. Ik heb me nooit echt goed gevoeld op de Champs Élysées. De Tour is echt iets raars. Als je niet mee mag rijden, zit je thuis te grienen, maar als je in de koers zit, is het ook niet iedere dag feest. Ik zag drie weken lang af bij de beesten, maar ik was een bevoorrechte getuige. In de Tour wordt elke dag geschiedenis geschreven”.

Door Jeroen Zuallaert