Henk Kamp machtig achter de schermen

Den Haag : 14 oktober 2010 Kabinet Rutte. Minister van sociale zaken en werkgelegenheid Henk Kamp. foto © RVD/Kouwenhoven en Rozenburg

Een actief VVD-lid sprak tijdens een partijraad in juni smalend over de overheid. Die was maar onbetrouwbaar, vond hij. Henk Kamp pakte beheerst de microfoon en veegde, uiterst beleefd, de vloer met hem aan.

Typisch Kamp. Als iemand borreltaal uitslaat grijpt Kamp in. De minister van Sociale Zaken houdt niet van spelletjes en onzin. Met die houding blijkt hij ver te komen. Hij springt in de bres voor de FNV-voorzitter als die het moeilijk heeft met de achterban. Geen natuurlijke rol voor een liberale minister.

Werkgevers én werknemers zijn positief over zijn rol rond de pensioenen. Hij is hard, soms wat te uitgesproken, maar tegelijk is hij betrouwbaar en constructief. Een belangrijke rol speelt hij in de ministerraad als bewindslieden in hun schuttersputjes zitten. Als hij spreekt, wordt er extra goed geluisterd.

Natuurlijk zal hij nog hindernissen tegenkomen. Het pensioenakkoord is verre van af, uitkeringsfabriek UWV moet inkrimpen en de sociale werkplaatsen moeten nog hervormd worden.

En dan is er nog de strijd met de PVV. Misschien is die zelfs wel de lastigste. Achter de schermen houdt die partij tal van hervormingen tegen. Dat zit Kamp niet lekker. En een strijd met de PVV zal niet geruisloos gaan.

„Ik heb er helemaal niets aan om uitspraken te doen die het vinden van oplossingen in de weg staan.” (9 december)