Geld parkeren in stenen (1)

Bij Bouwfonds kunnen particulieren sinds deze week hun geld ook letterlijk parkeren: in parkeergarages. Bouwfonds Real Estate Investment Management opende op 4 juli de inschrijving voor participaties in zijn European Parking Fund III, een zogenoemde feeder. Het geld van de beleggers stroomt door naar het Bouwfonds European Real Estate Parking Fund I, een fonds voor institutionele beleggers met 21 garages in zes landen. Bouwfonds REIM sticht en runt beleggingsfondsen in vastgoed, zowel voor particulieren als voor ‘institutionelen’. Het is een zelfstandig bedrijf naast de projectontwikkelaar Bouwfonds. Wel behoren beide ‘Bouwfondsen’ tot de Rabobank-groep.

„Voor het eerst kan de particulier nu bij ons meespelen met de grote jongens”, zegt Rutger Bakels, marketeer van de beleggingsfondsen van Bouwfonds REIM. „Daardoor profiteert hij mee van hun schaalvoordelen en grotere marktkennis.” Parkings zijn een zeer stabiele belegging vanwege de zekere inkomsten. De huurcontracten lopen vijftien tot dertig jaar. Ook als een exploitant de huur niet meer kan betalen, blijven parkeerders kaartjes kopen. En de prijzen van die kaartjes stegen de laatste vijf jaar 2,5 keer zo hard als de inflatie – in Nederland met gemiddeld 5 procent per jaar, in sommige andere landen met wel 10 procent. Bouwfonds REIM verwacht dat die stijging voorlopig aanhoudt. „Het aantal auto’s groeit nog steeds. Heel wat harder dan het aanbod van parkeerplaatsen.”

Maar van slapend rijk worden is geen sprake, zegt Bakels. „De locatie van een parking, de routes voor in- en uitrijden: het luistert allemaal heel nauw.” Het Parking Fund I heeft twee garages bij ziekenhuizen. De andere negentien liggen in de grote Europese binnensteden. In Amsterdam bezit het fonds de parking onder de Nieuwezijds Kolk, vlakbij het Centraal Station. Gekocht van de gemeente – veruit de meeste Europese parkings zijn nog altijd publiek eigendom. Nu overheden in geldnood zitten, verkopen ze steeds meer garages. Daar zit veel kaf tussen. „De garages in Parking Fund I zijn getaxeerd op 262 miljoen euro. Maar tijdens de opbouw kregen we voor wel drie miljard euro aan parkings aangeboden.”

Voor het Parking Fund III verwacht het Bouwfonds een totaalrendement van minstens 8,3 procent per jaar – 6,2 procent uit de huren en 2,1 procent uit de verkoop van de garages. De belegger moet wel flink investeren: minimaal twee participaties à vijftig mille. En dat in een fonds zonder beursnotering, waar hij bovendien niet zo maar kan uitstappen. O jee, zie je veel particuliere beleggers dan denken. Duistere zaakjes! Jan van V.!

De vastgoedfraude vond plaats bij de ontwikkelaar Bouwfonds, niet bij REIM. Maar beleggen in vastgoed is wel een vak apart. Hoe werkt die markt? Waar moet je op letten? Daarover meer vanaf volgende week.

Joost Ramaer