Geert Wilders effectief schaduwpremier

Leden Tweede Kamer juni 2010

Een dag na de beëdiging van het kabinet waarin hij schaduwpremier zou worden, twitterde Geert Wilders een zeldzaam positief bericht. „Gefeliciteerd Nederland met het nieuwe kabinet! Meer veiligheid. Betere ouderenzorg. En vooral: minder islam, immigratie en asiel. Prachtig!”

Sindsdien volgden nog 118 berichten vol beledigingen en schofferingen van Job Cohen, de rechterlijke macht, Turken, Kroaten en Grieken.

Behalve die grabbelton aan klachten zijn vijftien berichten aan te wijzen die Wilders’ relatie tot het kabinet aangaan. Het geheel van deze tweets laat zien waarom Wilders beter dan verwacht zich zijn nieuwe rol eigen heeft gemaakt.

Hij charmeert: „Beste Mark.”

Hij maakt duidelijk waar zijn vrienden aan toe zijn: „Bezuinigingen zoeken ze maar op een andere manier maar niet zo. Geen steun PVV dus.” Of: „Plan kabinet is bagger.”

Hij spoort aan: „Tuig moet worden aangepakt. Actie, Opstelten!”.

Het lukt Wilders om met deze soms paradoxale combinaties weg te komen. Sterker nog: VVD en CDA hoopten met de gedoogconstructie de stokebrand Wilders in te kapselen, maar ze kregen het tegenovergestelde. De PVV-politicus bepaalt nog steeds het debat, als hij een controversiële opmerking plaatst wordt niet hij maar Rutte en Verhagen daarop aangesproken.

Daarmee heeft Wilders dit kabinet precies waar hij het wil hebben. Ook al gelukt.

„Dat geld aan de Grieken zien we nooit meer terug. Wie nu de belangen van de Nederlandse kiezers verkwanselt heet Mark Rutte.” (19 mei)