Ex-hoofdredacteur NotW gearresteerd

Oud-hoofdredacteur Andrew Coulson van News of the World is gisteren gearresteerd. Pijnlijk voor zijn vriend premier Cameron.

Plain clothes policemen carry plastic bags of evidence as they leave the home of Andy Coulson, the former media chief of British Prime Minister David Cameron, in London, on July 8, 2011. Police arrested David Cameron's ex-media chief over Britain's phone hacking scandal on Friday as the prime minister promised urgent inquiries into failures by politicians, police and the press. Cameron appeared rattled at the toughest press conference of his year in power, but still defended hiring Andy Coulson, the former editor of the Rupert Murdoch-owned News of the World tabloid, which is now to shut. AFP PHOTO / ANDREW COWIE
Plain clothes policemen carry plastic bags of evidence as they leave the home of Andy Coulson, the former media chief of British Prime Minister David Cameron, in London, on July 8, 2011. Police arrested David Cameron's ex-media chief over Britain's phone hacking scandal on Friday as the prime minister promised urgent inquiries into failures by politicians, police and the press. Cameron appeared rattled at the toughest press conference of his year in power, but still defended hiring Andy Coulson, the former editor of the Rupert Murdoch-owned News of the World tabloid, which is now to shut. AFP PHOTO / ANDREW COWIE AFP

Als een woordvoerder een woordvoerder nodig heeft is het tijd om op te stappen, zei Andy Coulson toen hij in januari opstapte als woordvoerder van premier Cameron. Nu heeft de oud-hoofdredacteur van News of the World geen woordvoerder meer nodig, maar een advocaat. Hij is gisteren gearresteerd op verdenking van het betalen van politiefunctionarissen en van het opdracht geven tot afluisteren van de mobiele telefoons van duizenden Britten.

Dat de 43-jarige Coulson de wet heeft overtreden, moet nog worden bewezen. Maar dat hij niets wist van de praktijken op zijn redactie, lijkt vrijwel onmogelijk. Coulson werd in 2000 adjunct-hoofdredacteur van News of the World, na te zijn begonnen als redacteur van de showbizzcolumn in The Sun. Drie jaar later werd hij hoofdredacteur. Onder zijn leiding had de krant tal van smeuïge scoops, zoals het voorpaginaverhaal over de verhouding van voetballer David Beckham en zijn Nederlandse kindermeisje Rebecca Loos. In 2005 werd de tabloid ‘Krant van het Jaar’.

In 2007 werd Coulson de belangrijkste woordvoerder van David Cameron, toen nog oppositieleider. Hij leerde de Conservatief in gewonemensentaal spreken; Coulson groeide op in een huurhuis in Essex en ging in tegenstelling tot de premier naar een openbare school. Met Coulson aan zijn zijde won Cameron de verkiezingen.

Toen Coulsons positie als woordvoerder begin dit jaar onhoudbaar werd door de aanhoudende onthullingen over het hacken van telefoons, bleef Cameron hem op zijn beurt trouw. Ook gisteren, toen het duidelijk werd dat de oud-hoofdredacteur van NotW zou worden gearresteerd, distantieerde Cameron zich nauwelijks van zijn vriend. „Ik nam bewust de beslissing om hem een tweede kans te geven.” Wel vroeg de premier Coulson om de verzekering dat hij niet betrokken was bij het afluisteren. „Hij zei dat hij ontslag had genomen om wat er was gebeurd, maar dat hij niets wist van het hacken.”

Tegen zijn critici zei Cameron dat „we hier allemaal bij betrokken zijn. Als partijleiders waren we zo happig op de steun van kranten, dat we een oogje toeknepen toen deze zaak moest worden opgelost.” Hij verweet dit zowel de vorige Labour-regering als zijn eigen Conservatieve Partij. .

De voormalige werkgever van Coulson, News International, heeft Scotland Yard e-mails gegeven waaruit zou blijken dat Coulson politieagenten heeft betaald. Coulson zou bovendien, toen zijn baas Rebekah Brooks met vakantie was, goedkeuring hebben gegeven voor het afluisteren van de telefoon van het vermiste meisje Milly.