Een sms'je: 'Je krijgt dik doekoe terug, girl'

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting moet de huizenmarkt weer in beweging krijgen. Deze zomerrubriek volgt mensen op de huizenmarkt in Dordrecht, waar woningen gemiddeld 950 dagen te koop staan.

Wie: Evelyn Rombout (41)

Waar: Boeroestraat

Wat: Kocht een huis op 15 juni en krijgt met terugwerkende kracht 6.600 euro ‘verhuisbelasting’ terug

Ze las het goede nieuws in een sms’je van haar vriendin Astrid op vrijdag 1 juli rond half vijf: „Je krijgt dik doekoe terug, girl! Check de krant. Overdrachtsbelasting per 15 juni terug van 6 naar 2 procent. Scheelt een hoop laarzen en prosecco, hoor”.

Evelyn Rombout keek op nu.nl en durfde het toen pas te geloven. „Ik dacht: die gekke Astrid heeft gelijk. Mijn makelaar zei: je hebt een mooie dag gekozen om een huis te kopen.”

Rombout was een van de 1.421 mazzelaars die volgens het Kadaster op 15 juni een huis kochten. Twee weken later bleek ze met terugwerkende kracht 4 procent ‘verhuisbelasting’ terug te krijgen. Het was gelukkig toeval. Eigenlijk had Rombout al eerder bij de notaris afgesproken. „Maar het voorlopige koopcontract is nog verlengd. De vorige eigenaren konden niet voor half juni weg.”

Voor Rombout betekent het dat ze geen spaargeld op haar nieuwe huis hoeft toe te leggen. De vraagprijs was 169.000 euro, de verkoopprijs werd 165.000, maar ze kon een hypotheek van maximaal 160.000 krijgen. „De vorige bewoners wilden niet verder zakken. De prijs/kwaliteit-verhouding is goed, zei mijn makelaar. Gebruik je spaargeld of vergeet het. Dat hoeft nu dus niet.”

Vandaag verhuist Rombout naar haar droomhuis. Het is een eengezinswoning uit 1934 met drie verdiepingen. De oppervlakte is 102 vierkante meter inclusief onderhuis. Het heeft een veranda en een ruime tuin met een terras onder een druif. „Ik heb altijd zo’n Pippi Langkous-huis willen hebben”, zegt ze. „De overburen hebben erkers met glas in lood, maar wij hebben achter zon.”

Het moest ook een huis in de Indische buurt zijn. „Een soort volksbuurtje. Dichtbij het centrum, dichtbij het park. En dichtbij de snelweg. Vanaf hier ben ik zo op mijn werk.” Rombout is de office manager van een pijnkliniek in Rotterdam.

Waarom de Boeroestraat zo heet, weet ze niet. „Alles heeft Indische namen hier. Is een Boeroe geen vogel? Wat? Oeroeboeroe? De uil van Paulus de Boskabouter? Wacht, ik google het even.” Ze pakt haar roze smartphone. „Het is een eiland in de Molukken”.

Het vorige huis in de Stadspolders werd te klein. „Dat was een maisonnettewoning met maar twee slaapkamers.” Iets te krap met twee dochters, Maaike (16) en Julia (11), en Laika, de Berner Sennen die vernoemd is naar het Russische ruimtehondje.

Hier krijgen haar dochters ieder een eigen kamer. Julia’s spijlenbed staat al helemaal boven. Maaike gaat naar het onderhuis aan de tuin. Er hangt nog een Mona Lisa-kralengordijn van de vorige bewoners. „We hebben gevraagd of dat mocht blijven.”

Een voordeel was de goede staat van het huis. Rombouts vriend heeft de muren gesaust. De plankenvloer in de woonkamer is gelakt. Het voortuintje met witte kiezels is volmaakt geometrisch. „De vader van de vorige bewoner was tuinarchitect, vandaar.”

Wat Rombout met de financiële meevaller gaat doen, weet ze nog niet. „Prosecco drinken met Astrid. Shoppen in Antwerpen met de meiden. Een grote barbecue houden in de tuin. Zoiets.”

Leve de verlaging van de verhuisbelasting. Behalve voor iedereen die op 14 juni een woning kocht: 540 mensen, volgens het Kadaster.

Eppo König