Dertig jaar Space Shuttle-missies: de feiten en de nostalgie

De laatste lancering van Atlantis, gisteren. Foto AFP / Bill Ingalls

Gisteren vertrok Atlantis, de allerlaatste Space Shuttle, en kwam een einde aan het shuttle-tijdperk van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Tijd om terug én vooruit te kijken dus. Deze infographic overziet de afgelopen dertig jaar, waarin 135 ruimtevluchten plaatsvonden, en stelt de vraag: wat nu?

(klik voor vergroting)

An Uncertain Future: een overzicht van dertig jaar Space Shuttles en een blik op de toekomst. Infographic van Alberto Cuadra

An Uncertain Future: een overzicht van dertig jaar Space Shuttles en een blik op de toekomst. Infographic van Alberto CuadraAn Uncertain Future: een overzicht van dertig jaar Space Shuttles en een blik op de toekomst. Infographic van Alberto Cuadra

Een stuk minder informatief en een stuk meer inspelend op de nostalgie van het ruimteveerprogramma, is het zesde deel uit de Sagan Series. Deze reeks compilatiefilmpjes combineert de zalvende stem van de Amerikaanse astronoom Carl Sagan (die in ’96 overleed) met beelden van onze planeet en alles daarbuiten.

Dit deel is opgedragen aan de laatste Space Shuttle, het “einde van een tijdperk”. Eerdere delen zijn hier te bekijken.

Ten slotte is ook deze terugblik op ruim drie decennia Space Shuttles, van de Amerikaanse radio-omroep NPR, de moeite waard: