Cameraclash

Veel foto’s worden met dure smartphones gemaakt. Maar een goedkoop fototoestel blijft beter.

Een nieuw record op de populaire fotosite Flickr.com: het toestel waarmee de meeste foto’s worden geüpload, is sinds afgelopen maand geen fotocamera meer, maar een iPhone. Mensen grijpen sneller naar de telefoon om een foto te maken. Camera’s in smartphones verschillen op het eerste gezicht dan ook weinig van een standaard compact camera. Zo kan de Nokia N8 foto’s van 12 megapixel maken. En telefoons als de Samsung Galaxy S II en HTC Sensation schieten filmpjes in de maximale high definition resolutie: de pixels vliegen je om de oren.

Maar de kwaliteit van een foto wordt niet door megapixels bepaald. Belangrijker is het optische gedeelte (de lens) en de grootte van de beeldsensor. Smartphones hebben piepkleine lensopeningen vergeleken met een normale camera. Dat betekent dat er veel licht nodig is om een onderwerp behoorlijk vast te leggen. Of anders: onscherpe plaatjes, met beeldruis.

Is het verschil tussen een gewoon fototoestel en een smartphone inmiddels zo klein dat je op vakantie alleen je telefoon nog hoeft mee te nemen? Eens kijken hoe vijf populaire smartphones zich verhouden met vijf voordelige compactcamera’s, voor deze test uitgeleend door webwinkel Coolblue.nl. Het zijn vijf instaptoestellen, allemaal zo rond de 120 euro. Alleen de Samsung SH-100 steekt er met 179 euro bovenuit: dat komt omdat dit toestel via wifi foto’s kan uploaden naar internet. Ook zit er een aanraakscherm op – dat maakt het toestel overigens niet handiger. Integendeel.

De compactcamera’s

Wat heb je voor iets meer dan honderd euro? In ieder geval meer dan genoeg megapixels en een lens die 4× of 5× optische zoom biedt – tot een paar jaar geleden kon je in deze prijsklasse alleen 3× zoom verwachten. Ook goedkope toestellen hebben trucjes aan boord als glimlach- herkenning en grappig bedoelde kadertjes. Maar deze point and shoot- camera’s gebruik je liever op de volautomatische stand, om zo snel mogelijk een kiekje te nemen.

Al zijn het geen hoogvliegers vergeleken met duurdere camera’s, de mooiste foto’s en video’s komen van de Panasonic Lumix DMC-FS16 en de Canon Powershot A3300 IS. De Samsung SH 100 overdrijft de kleuren nogal, terwijl de plaatjes van de Nikon Coolpix S3100 soms scherpte missen. Net als de Sony DSC-W530 is de Nikon niet consistent met de kleuren. Als je twee foto’s snel achter elkaar neemt, zijn er te grote verschillen.

Ook de videokwaliteit van de Nikon en de Sony – minstens zo belangrijk om een vakantie vast te leggen – blijft achterwege bij de concurrentie. Qua bedieningsgemak legt de Samsung het af tegen de rest van de compactcamera’s: aanraakbediening werkt lang niet zo snel als een paar duidelijke knoppen. De Canon is het makkelijkst te bedienen van allemaal, mede dankzij de grote draaiknop bovenop. Maar daar staat tegenover dat dit nog al een log en dik toestel is, vergeleken met de rest.

De smartphones

Op papier is de Nokia N8 de beste fotocamera onder de telefoons, met een iets grotere beeldsensor, 12 megapixel en een Carl Zeiss-lens. De foto’s van de Nokia hebben inderdaad een prettige groothoek vergeleken met de concurrentie (je krijgt dus meer in beeld) maar de plaatjes zijn redelijk donker. De foto’s van de Apple iPhone 4 en de Samsung Galaxy S II komen het beste uit de bus. De HTC Sensation valt qua fotografie een beetje tegen. De Sony Ericsson Arc toont wel veel details, maar ook nogal wat digitale afwijkingen.

Qua bedieningsgemak verliezen telefoons het van compactcamera’s: je moet eerst op zoek naar de foto-app, wachten tot die geopend is en vervolgens is de reactie van de sluiter traag. Tegen die tijd heb je allang een echte camera te voorschijn gehaald, inclusief zoomlens en een betere groothoek. De digitale zoom op een telefoon is onbruikbaar – dat levert alleen maar beeldruis op. Ook de flits van een gewone camera is beter dan die van de smartphones.

Fotopuristen weten het: de onderdelen die nodig zijn voor een fotocamera passen nooit in het ultraplatte formaat van een smartphone. Een goedkoop fototoestel levert dus bijna altijd betere foto’s op. Maar smartphones compenseren dit met leuke apps voor fotobewerking als Hipstamatic en Instagram. Daarmee krijgt een gewoon plaatje toch dramatische lading door een sepiazweem, een dreigende wolkenlucht of retro-kleuren. Je moet er van houden.

Ook in het delen van foto’s via netwerksites is de smartphone onverslaanbaar. En nog iets waar telefoons in uitblinken: het scherm. De Android-telefoons, met name de Galaxy S II, hebben een scherm van tien centimeter doorsnede waarop zelfs de meest beroerde foto’s er spectaculair uitzien.

Meer over de toestellen op nrc.nl/hebben