BOM OP HET OERWOUD

Fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) reist over de Pan-American Highway, van Vuurland tot Alaska. Hij bezoekt de vele migranten die langs de route leven en werken. Deel 4 van een tweewekelijkse rubriek.

Illegal goldmine in the jungle close to Delta 1. Delta 1 used to be a small hamlet of 6 houses, nowadays its a town with 6,500 inhabitants: miners and prostitutes. Peru is worlds fifth producer of gold and the Peruvian Amazon houses most of it. It lead to a real gold rush, where nowadays an estimated 40,000 miners are looking for luck, most of them from Cusco. Unfortunately at a high cost, protected forest is being turned upside down and huge amounts of mercury are polluting the land, the rivers and endangers people's health. Although almost all mining is illegal the Peruvian authorities do very little, partly because local authorities are involved in mining operations. Smaller or bigger mining towns grow like mushrooms, they cater for miners not only in terms of food and equipment, but especially with prostitutes. Many of them are trafficked to the area, just like many children. Kadir van Lohuizen / NOOR

Puerto Maldonado is de hoofdstad van de Madre de Dios, diep weggestopt in de Peruaanse Amazone. Vanuit Puerto Maldonado kunnen bezoekers jungletochten en rivierexcursies maken. Maar het centrum van de stad kent ook een overvloed aan winkeltjes waar goud wordt verhandeld, de andere rijkdom van dit stuk Amazone.

Met een auto vertrek ik naar het noorden op zoek naar de goudmijnen, die voor het overgrote deel illegaal zijn. De weg is splinternieuw, de zogenaamde Trans-Oceanic Highway die de Atlantische Oceaan met de Stille Oceaan verbindt. Halverwege wordt mijn route een stofweg, om uiteindelijk te eindigen bij de rivier. Aan de overkant ligt een maanlandschap, de heuvels zijn ontbost en zover ik kan kijken zijn grote bergen geelbruine aarde: de goudmijnen van Huaypetue.

Inmiddels zijn er 40.000 goudzoekers uit verschillende delen van Peru hier neergestreken, op zoek naar geluk.

De weg wordt een rivierbedding, die mij brengt naar Delta 1, een stadje dat op geen enkele landkaart voorkomt. Niet zo gek; een paar jaar geleden stonden hier zes huizen. Nu wonen er 6.500 mijnwerkers en prostituees. Muziek van de nachtclubs vult de straten 24 uur per dag, generators zorgen voor de stroom. In de namiddag brengt een motor mij naar de mijnen, diep in het oerwoud. Het lijkt wel of er een bom is gevallen. Niet alleen het Amazonewoud moet eraan geloven. Ook de rivieren, de aarde en de bewoners zijn vergiftigd met het kwik dat wordt gebruikt in de mijnen.

Reis mee via de app voor de iPad of via www.viapanam.org