Betere bescherming spaarder tijdens financiële crisis

De Nederlandse regering zal na de zomer een wetsvoorstel indienen om in crisistijd onderdelen van banken af te kunnen scheiden. Dat heeft het ministerie van Financiën gisteren bekendgemaakt.

De overheid kan bij een crisis het zakelijke en het particuliere deel van een bank splitsen, zodat het spaargeld van particulieren veilig is. Om dit snel te laten verlopen moeten financiële instellingen vooraf een strategie ontwikkelen hoe zij in moeilijke tijden kunnen zorgen dat „de maatschappelijk belangrijke functies” zoals sparen overeind blijven.

De voorstellen staan niet op zich. Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) heeft eerder bekendgemaakt dat toezichthouder De Nederlandsche Bank nieuwe bevoegdheden krijgt om sneller in te grijpen bij een bank in problemen.

Het plan moet in de komende anderhalf jaar worden geïmplementeerd. Het voorstel is een reactie op het rapport van de parlementaire commissie De Wit, die keek naar de oorzaken van de financiële crisis.

Hoe gezond de grote Nederlandse banken (ING, Rabobank, ABN Amro en SNS) precies zijn, zal volgende week bekend worden. Dan presenteert de Europese Bankautoriteit de resultaten van de stresstests, waarbij werd gekeken of Europese banken genoeg kapitaal bezitten om een nieuwe crisis aan te kunnen.