Liberalen willen zonder N-VA verder

De Vlaamse liberalen willen verder onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering zonder de N-VA. Dat zegt Open VLD-voorzitter Alexander De Croo in een interview in de Vlaamse krant De Standaard. Volgens hem heeft de N-VA zichzelf tot de oppositie veroordeeld door de voorstellen van formateur Elio Di Rupo af te wijzen.

Di Rupo bood vrijdag zijn ontslag aan bij de koning Albert II nadat de N-VA zijn plannen integraal naar de prullenbak verwees. De koning liet weten het ontslag in beraad te nemen en de partijen enkele dagen te gunnen voor bezinning.

Volgens De Croo is de nota van Di Rupo een goede basis om te gaan onderhandelen. “Er is een formateur die zich gedraagt als kandidaat-premier, er zijn partijen die willen onderhandelen. Alle elementen zijn er dus. Ik zie niet in waarom we zouden wachten.”
De christendemocratische CD&V zei donderdag de aanwezigheid van de N-VA een “noodzakelijke voorwaarde” te vinden om verder te praten, maar liet doorschemeren wel verder te willen met de onderhandelingen. Zeven andere partijen stemden al in met het voorstel van Di Rupo.

    • Bart Hinke