Bedrijf Berlusconi moet miljoenenboete betalen

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Foto Reuters

Fininvest, een bedrijf van de Italiaanse premier Berlusconi moet per direct 560 miljoen euro aan boete betalen aan een concurrerend bedrijf (CIR) vanwege corruptie bij de aankoop van de uitgeverij Mondadori. Dit heeft het gerechtshof in Milaan besloten. Daarmee komt de boete wel lager te liggen dan de in 2009 vastgestelde boete van 750 miljoen euro, zo meldt persbureau AP.

De zaak draait om de omkoping van een rechter door drie compagnons van Berlusconi, in de jaren negentig, om een uitspraak in het voordeel van Fininvest te laten uitvallen. De rechter moest een uitspraak doen over de overname van Mondadori, waar CIR met Fininvest voor streed.

Marina Berlusconi, de dochter van Berlusconi die Fininvest leidt sprak van een totaal onrechtvaardige uitspraak die deel zou uitmaken van een campagne tegen haar vader. Ze verklaarde dat haar advocaten zich voorbereiden om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Premier Berlusconi kwam deze week in opspraak, omdat hij in bezuinigingsplannen een maatregel wilde introduceren die ervoor had kunnen zorgen dat Fininvest de uitbetaling van de boete had kunnen uitstellen tot de laatste uitspraak in de zaak zou zijn gedaan. Hij trok het plan terug na hevige kritiek vanuit de oppositie.

    • Dirk-Jan Zom