Arrestaties en huiszoekingen

Gistermorgen werd Andy Coulson gearresteerd, oud-woordvoerder van premier Cameron en oud-hoofdredacteur van de News of the World. Hij wordt beschuldigd van illegaal afluisteren van telefoons en omkoping van politieagenten. Even later arresteerde de politie Clive Goodman, voormalig royaltyverslaggever van de News of the World. Goodman had in 2007 al vier maanden vastgezeten wegens illegaal afluisteren. Hij wordt nu verdacht van omkoping van agenten om informatie te krijgen. Goodman was na zijn arrestatie overstapt naar de Daily Star Sunday. Daar deed de politie een inval, om de computer van Goodman te onderzoeken. Bij de twee gearresteerde journalisten is ook huiszoeking verricht. Zij zijn ’s avonds op borgtocht vrijgelaten.

Premier Cameron, in het nauw gedreven omdat zijn voormalige woordvoerder een hoofdrol speelt in het afluisterschandaal, heeft drie onderzoeken aangekondigd. Naast het politieonderzoek dat heeft geleid tot de arrestaties en de inval bij de Daily Star komt er een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van een rechter. Daarnaast zal een commissie zich buigen over journalistieke ethiek. Cameron streeft naar een nieuwe instantie om klachten over het optreden van de pers te beoordelen. De huidige Press Complaint Commission, een zelfregulerend orgaan waarin de belangrijkste uitgevers zijn vertegenwoordigd, voldoet in zijn ogen niet langer. ” (Reuters, AP)