Arabisch protest, Syrië hekelt ambassadeur VS

In diverse Arabische landen zijn gisteren betogers massaal de straat opgegaan. In Syrië werd tegen president Assad geprotesteerd. De Amerikaanse ambassadeur, Robert Ford, wekte de woede van het bewind door met zijn Franse collega Hama te bezoeken. Het bewind veroordeelde Fords bezoek als opruiing en bewijs dat de VS een aandeel hebben in de aanhoudende protesten. Washington zei dat Fords bezoek was bedoeld om „absoluut duidelijk te maken dat we naast die Syriërs staan die hun recht uitoefenen om zich uit te spreken voor verandering”.

In Egyptische steden protesteerden honderdduizenden tegen het uitblijven van verandering na de val van Mubarak. In Libië organiseerden autoriteiten een grote demonstratie als steun aan kolonel Gaddafi, die wordt belaagd door rebellen.

In Jemen hadden grote demonstraties vóór en tegen het regime plaats, nadat president Saleh zich voor het eerst op een video had laten zien sinds hij 3 juni doelwit was van een aanslag. Saleh, die in Saoedi-Arabië wordt verpleegd, gaf geen aanwijzing dat hij van plan is af te treden.

Egyptische revolutie nog niet af: pagina 8-9