Albert II waarschuwt voor ernst impasse

De Belgische koning Albert II maakt zich zorgen over „de ernst van de politieke toestand” nu een nieuwe bemiddelingspoging van de Waalse socialist Di Rupo is afgeketst op een fel nee van de Vlaams-nationalistische N-VA.

Di Rupo gaf gisteren zijn opdracht om te zien of er ruim een jaar na de verkiezingen een akkoord kan worden gevonden als basis voor een formatie, terug aan de koning. Maar hij wees suggesties af dat vervroegde verkiezingen na deze slepende formatiepoging de enige oplossing zijn. „Ik wil geen verkiezingen, want dat zou nog erger zijn”, zei Di Rupo op de Waalse tv. „Dat zou niets oplossen. De radicalisering zou nog groter zijn. Morgen zal het nog gecompliceerder zijn om een oplossing te vinden.”

Koning Albert wilde niet direct ingaan op het verzoek van Di Rupo om van zijn bemiddelingstaak te worden ontheven. „Gezien de ernst van de politieke toestand wenst de koning dat elke politiek verantwoordelijke van het land enkele dagen bezinning zou nemen om de gevolgen van de toestand te evalueren en naar een oplossing te zoeken”, aldus een verklaring van het paleis.

De N-VA wees de voorstellen van Di Rupo over taalkwesties en het sociaal-economisch beleid af. De christen-democratische CD&V had als voorwaarde voor onderhandelingen gezegd dat de N-VA daar ook aan zou deelnemen. De partij liet doorschemeren verder te willen met de onderhandelingen, maar het is onduidelijk wat de zeven andere partijen vinden die wel met het plan van Di Rupo hebben ingestemd. (Novum, AFP)