Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zijlstra betreurt hogere btw op podiumkunsten

Els Swaab, de voorzitter van de Raad voor Cultuur, overhandigt het adviesrapport over de bezuinigingen op cultuur aan staatssecretaris Habe Zijlstra, eind april. Foto NRC / Roel Rozenburg

De verhoging van de btw op podiumkunsten en kunstvoorwerpen heeft de geloofwaardigheid van de cultuurbezuinigingen van het kabinet aangetast. Dat zegt staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur in een interview met NRC Handelsblad.

Kunstredacteur Birgit Donker en politiek redacteur Derk Stokmans van NRC Handelsblad spraken met Zijlstra over de kritiek die hij kreeg na zijn bezuinigingen op cultuur. Het kabinet besloot voor podiumkunsten en kunstvoorwerpen de btw te verhogen van 6 naar 19 procent, zodat ze onder het reguliere tarief vallen. Andere delen van de ‘vermaaksindustrie’ bleven onder het lage tarief, zoals circussen, voetbalwedstrijden en bioscopen.

Over die btw-verhoging zegt hij in het interview:

“De btw-verhoging heeft mij niet geholpen. Ik snap heel goed dat er in de kunstsector met scepsis naar is gekeken.”

En:

“Het is niet de meest voldragen maatregel in het regeerakkoord.”

Critici van de grote kunstbezuinigingen zagen de verhoging als bewijs dat het kabinet en gedoogpartner PVV rancune koesteren tegen de kunsten. Het kabinet wil dat de cultuursector meer ondernemerschap toont, maar maakt intussen de kaartjes duurder en ontmoedigt zo bezoekers. Schouwburgen merken voor het volgend seizoen al verschil in de voorverkoop.

In de VVD wordt de maatregel nu betreurd. Volgens Zijlstra heeft de coalitie geprobeerd de maatregel terug te draaien maar werd geen alternatief gevonden voor de 100 miljoen per jaar die deze oplevert.

Zijlstra vindt verder dat het in het debat over de bezuiniging op de kunst te veel gaat over de toon:

“Dat geldt ook voor het kabinet. Laat ik daar niet voor weglopen. We kunnen daar maar beter mee ophouden.”

Als voorbeeld noemt hij de uitspraak van partijgenoot De Liefde: ‘Schop de Raad voor Cultuur zijn pand uit.’ Zijlstra:

“Dan gaat de discussie niet meer over de vraag of het goed is dat de raad in een duur pand zit. En zeggen mensen: waarom dit taalgebruik, zie je wel, rancune.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het volledige interview met staatssecretaris Zijlstra waarin hij terugblikt op zijn eerste jaar met ingrijpende keuzes. Of lees het interview in de digitale editie (alleen voor abonnees).