Washington waarschuwt voor 'buikbommen'

De Amerikaanse regering waarschuwt voor zelfmoordterroristen met geïmplanteerde explosieven.

In een memo waarschuwen de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid voor ‘body packing’, – „een criminele tactiek met mogelijke terroristische toepassingen”. Als voorbeeld noemen ze een geval in 2005 waarbij Colombianen drugs bij koeriers zouden hebben geïmplanteerd.

Het Witte Huis waarschuwt landen en luchtvaartmaatschappijen hierover, maar voegt er in één adem aan toe dat er op dit moment geen enkel direct gevaar bestaat. Waarop de waarschuwing is gebaseerd wilde niemand zeggen. Het Al-Qaeda-filiaal in Jemen heeft eerder zelfmoordterroristen op pad gestuurd met bommen in hun onderbroek, maar in zijn openhartige terreurglossy op internet geeft de groep geen aanwijzing dat ze verder wil experimenteren op dit pad.

In het Amerikaanse memo worden ook tips gegeven voor het herkennen van ingebrachte smokkelwaar of explosieven: let op een opgezwollen maag en andere ongebruikelijke uitstulpingen of fysieke pijn bij fouillering. Volgens de Los Angeles Times kan de waarschuwing leiden tot extra veiligheidsmaatregelen op vliegvelden. De scanners die nu worden gebruikt kunnen onder de huid ingebrachte bommen niet ontdekken. Maar de Amerikaanse explosievenexpert Jimmie Oxley zegt dat het moeilijk is zoiets met het door de organiserende partij beoogde succes af te ronden. Ze zei dat er niet zoveel plaatsen in het lichaam zijn om een bom te verbergen. Ook zou de drager eerst voldoende van de operatie moeten bijkomen om te kunnen reizen. (NRC)