Voorlopig geen voetbal in Veste

Bij FC Twente hebben emoties de overhand na het instorten van een dak in het stadion. Maar er moet snel veel geregeld worden.

Annette Toonen

Daags na de tragedie in het stadion in Enschede, waarbij een dode en vijftien gewonden vielen, heerst bij FC Twente ongeloof. Hoe kon het gebeuren dat het dak van de tribune instortte? De Enschedese burgemeester Den Oudsten spreekt van „een enorm drama.” Twente-voorzitter Joop Munsterman: „Je ziet zoiets wel eens in rampenfilms, maar dit keer was het echt.”

Vanmorgen kwam het bestuur van de club bijeen. Rond het middaguur was er een besloten bijeenkomst voor het personeel van FC Twente, enkele uren later voor bouwvakkers en andere betrokkenen. „Het is goed om emoties met elkaar te delen”, zegt Jan van Halst, manager algemene zaken van FC Twente.

In De Grolsch Veste kan voorlopig niet worden gevoetbald, voorziet Van Halst. Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente houdt er rekening mee dat de onderzoeken ter plekke weken of zelfs maanden gaan duren. „Zo lang de onderzoeken lopen, ruim je het bewijsmateriaal niet op.”

Als het stadion wordt vrijgegeven, zullen de nieuwe en de oude tribune daaronder (in totaal 10.000 zitplaatsen) niet meteen beschikbaar zijn, aldus de voorzitter. „Als je een tribune niet kunt vullen, komt er minder geld binnen.” De club loopt zo miljoenen mis aan inkomsten, schat Munsterman. „De financiële schade is enorm.” Op de vraag of FC Twente zo'n grote schade kan opvangen, antwoordt hij: „We kunnen veel aan.”

Wedstrijden verplaatsen naar stadion Gelredome in Arnhem lijkt een optie - FC Twente week er al eens eerder naar uit voor een Europees duel. Maar daar zijn nog geen contacten over geweest, zeggen Van Halst en Munsterman.

De contacten met UEFA en KNVB hebben zich beperkt tot „het wensen van sterkte”, volgens de manager algemene zaken. „Na het weekeinde praten we verder.” Ook het stadion van FC Schalke 04 in Gelsenkirchen is een optie.

De selectie van FC Twente, op trainingskamp in Zeeland, is gisteren spoorslags teruggekeerd naar Enschede. De vriendschappelijke wedstrijd zaterdag op Zeeuwse grond gaat niet door, net als de open dag van de club op 17 juli.

Vier instanties zijn bezig met een (voor-)onderzoek naar de oorzaak: Justitie, Arbeidsinspectie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de gemeente Enschede.

Meteen na het ongeluk zijn alle bouwketen inclusief bouwtekeningen in beslag genomen en zijn er verklaringen opgenomen van getuigen, meldt hoofdofficier Monte van Capelle van het Openbaar Ministerie in Almelo. „We zullen nagaan of er bouw- of materiaalfouten zijn gemaakt, of dat het gewoon een ongeluk was.” De onderzoekers kunnen ook beschikken over camerabeelden van het ongeval.

Er werd tot gistermiddag hard gewerkt aan de uitbreiding van het FC-Twente-stadion. Op 1 augustus, vlak voor het nieuwe seizoen, had de tribune met zesduizend zitplaatsen ‘voetbalgereed’ moeten zijn, zoals Van Halst zegt. Het was de tweede uitbreiding van het stadion, dat in 1998 werd geopend.

In 2008 werd de capaciteit vergroot van ruim 13.000 naar 24.000 zitplaatsen. Nu naar ruim 30.000. De uitbreiding weerspiegelde het succes van de club: landskampioen in 2010, bijna landskampioen dit seizoen, winnaar van de KNVB-beker in de afgelopen jaargang.

Rond het tijdstip van het ongeluk waren bouwvakkers op en onder het dak aan het werk. Tegelijkertijd werden er stoeltjes gemonteerd op de tribune.

Hoofdaannemer is de bouwcombinatie Grolsch Veste met daarin de aannemers Te Pas Bouw, Dura Vermeer, Trebbe en Voortman Staalbouw. De bouwers verwijzen voor commentaar naar de burgemeester van Enschede.

Bij het architectenbureau IAA uit Enschede, dat het stadion en de twee uitbreidingen ontwierp, is het ongeluk „ingeslagen als een bom.” Eigenaar/directeur Henk Gersen heeft „geen idee” wat de oorzaak kan zijn. „Als er ergens iets is gebeurd of iets is veranderd, is het krachtenspel anders dan de constructeur heeft berekend”, zegt hij. De tribune is opgebouwd uit betonnen spanten (aan de onderkant) en een stalen constructie waar het dak aan hangt.

Twentevoorzitter Munsterman: „Ik lees vandaag in Twentsche Courant Tubantia dat de constructie lijkt op een kaartenhuis en dat de constructie pas stevig wordt als alles met elkaar is verbonden.” Diezelfde krant tekende uit de mond van een bouwvakker op dat nog niet alle draagpalen vast stonden, terwijl de beplating al op de constructie werd gelegd. Door het gewicht zou de constructie zijn gaan wiebelen en zakte het dak als een kaartenhuis in elkaar. Van hoge werkdruk, waar bouwvakkers melding van maakten, is Munsterman niet op de hoogte. „Ik houd mij daar verre van.”