VN stemt in met nieuwe vredesmissie voor Zuid-Soedan

South Sudanese high school students hold a giant roll of cloth as they practice their dance routine for independence celebrations in Juba on July 8, 2011, a day before South Sudan secedes from the north and becomes the world's newest nation. AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT Zuid-Soedanese scholieren oefenen een dans voor de Onafhankelijkheidsceremonie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag ingestemd met een nieuwe vredesmissie voor Zuid-Soedan, dat zich morgen afscheidt van het noorden.

De Veiligheidsraad stemde unaniem voor een missie van zevenduizend militairen en negenhonderd politieagenten om het nieuwe land te assisteren bij het handhaven van de vrede en de bevordering van de ontwikkeling.

De gespannen relatie met het noorden kan tot een nieuwe oorlog leiden. Noord-Soedanese soldaten verdreven in mei aan Zuid-Soedan verwante inwoners uit het betwiste grensgebied Abyei. Ze bombarderen sinds vorige maand het zwarte Nuba-volk in de Noord-Soedanese deelstaat Kordofan. En ze bezetten grote gebieden rond de nog niet vastgelegde grens tussen noord en zuid.

Eerder vandaag erkende Soedan de republiek Zuid-Soedan. Bakri Hassan Saleh, minister van presidentiële zaken, sprak:

“De Republiek Soedan verklaart hierbij dat het de Republiek Zuid-Soedan erkent als een onafhankelijk staat volgens de grenzen van 1 januari 1956.”