Visa ontkent einde blokkade donaties aan WikiLeaks

WikiLeaks heeft gistermiddag voor het eerst in zeven maanden donaties ontvangen van Mastercard- en Visacreditcards. Vanochtend waren er echter alweer problemen met het betalingsverkeer.

Een woordvoerder van Visa ontkent vandaag dat de financiële blokkade is opgeheven. „Zodra ons ter ore kwam dat WikiLeaks geld ontving, hebben wij actie ondernomen. De blokkade is hersteld.” Mastercard was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

Sinds 7 december is DataCell afgesloten van betalingen via Mastercard en Visa. DataCell is verantwoordelijk voor het verwerken van donaties aan WikiLeaks. De klokkenluiderssite kan daardoor geen donaties ontvangen van deze creditcardbedrijven. Mastercard en Visa staakten het verwerken van betalingen aan DataCell onder politieke druk van de VS.

WikiLeaks en DataCell hadden een ultimatum gesteld: als Mastercard en Visa gisteren niet over zouden gaan tot het toestaan van donaties, zouden zij een klacht indienen bij de Europese Commissie.

Sveinn Andri Sveinsson, advocaat van WikiLeaks en DataCell, was gisteren in Brussel voor informeel overleg. Na het doorkomen van de donaties gistermiddag besloot hij om het indienen van een formele aanklacht uit te stellen tot na het weekeinde, tot er meer duidelijkheid zou zijn over de vraag of de financiële blokkade is opgeheven.

DataCell schreef gisteren nog op zijn website het ontvangen van donaties te interpreteren als het inwilligen van hun eis de financiële blokkade op te heffen.

WikiLeaks en DataCell willen behalve herstel van toegang tot donaties via Visa en Mastercard ook een schadevergoeding voor gederfde inkomsten. Volgens Sveinsson ontving WikiLeaks in de dagen voor de blokkade 130.000 euro per dag aan giften.