Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Vicepremier Spanje stapt op om kandidaatpremier te worden

De Spaanse ‘superminister’ Alfredo Pérez Rubalcaba eind juni.
De Spaanse ‘superminister’ Alfredo Pérez Rubalcaba eind juni. Foto Reuters / Andrea Comas

De vicepremier van Spanje, Alfredo Pérez Rubalcaba, stapt op. Dat heeft hij vandaag medegedeeld aan de huidige premier, José Luis Zapatero. Hij doet dat omdat hij kandidaatpremier wordt voor de socialistische partij bij de landelijke verkiezingen van maart 2012.

Rubalcaba, ook minister van binnenlandse zaken, wil zich volledig richten op zijn campagne. Het zat eraan te komen dat hij afstand zou doen van zijn positie, zegt NRC-correspondent in Spanje Merijn de Waal.

“Dit is voorgekookt, omdat Rubalcaba niet tegelijkertijd kandidaatpremier en de op een na machtigste man van het land kan zijn. Morgen maakt de partij officieel bekend wie de lijsttrekker wordt. Dat hij zou opstappen voor 31 juli, het begin van het Spaanse zomerreces, stond daarom al vast.”

Zapatero geniet zelf, vooral wegens strenge bezuinigingen, weinig populariteit en verklaarde eerder al zich geen kandidaat te stellen. Er staan Spaanse verkiezingen op de rol voor maart 2012. Als het tenminste zover komt, zegt De Waal:

“Zapatero heeft zich verzekerd van de nodige steun van regionale partijen, dus wat dat betreft zal hij de rit wel uitzitten. Als er vervroegde verkiezingen komen, dan zal dat zijn omdat hij ze zelf uitschrijft. In Spanje wordt wel gespeculeerd dat hij dat mogelijk in het najaar doet: in de zomer trekt de werkgelegenheid aan in verband met seizoenswerk, waardoor hij het land dan in een betere situatie zou achterlaten.”

Rubalcaba liet zich niet uit over wie hem zou moeten vervangen als vicepremier en minister van binnenlandse zaken; hij zei dat dat de taak van Zapatero was. Volgens De Waal was Rubalcaba met zijn omvangrijke takenpakket een “superminister” en zal er ook een zwaargezicht voor in de plaats moeten komen.