Van massaverkrachting verdachte Congolese militairen duiken op, maar nog niet gearresteerd

Caption: (FILES) Photo made on July 2, 2011 shows villagers, some of them women who are rape victims, from Nakiele village gathered near a UN [MONUC] base that has been set up following an attack on the villagers in June 11 that saw women raped and robbed by an armed gang in the D.R. Congo's south-eastern Kivu Province. An army colonel accused with nearly 200 soldiers of mass rape in eastern Democratic Republic of Congo has surrendered with his men to the military, an army spokesman told AFP on July 8, 2011. Colonel Nyiragire Kulimushi, also known as Kifaru, "came out (of the bush) on July 7, 2011 with 116 soldiers. He is currently at the (army) training centre in Luberizi," in Sud-Kivu province, said Lieutenant-Colonel Sylvain Ekenge. AFP PHOTO/ TONY KARUMBA
Caption: (FILES) Photo made on July 2, 2011 shows villagers, some of them women who are rape victims, from Nakiele village gathered near a UN [MONUC] base that has been set up following an attack on the villagers in June 11 that saw women raped and robbed by an armed gang in the D.R. Congo's south-eastern Kivu Province. An army colonel accused with nearly 200 soldiers of mass rape in eastern Democratic Republic of Congo has surrendered with his men to the military, an army spokesman told AFP on July 8, 2011. Colonel Nyiragire Kulimushi, also known as Kifaru, "came out (of the bush) on July 7, 2011 with 116 soldiers. He is currently at the (army) training centre in Luberizi," in Sud-Kivu province, said Lieutenant-Colonel Sylvain Ekenge. AFP PHOTO/ TONY KARUMBA Inwoners van het Congolese dorp Nakiele, waaronder slachtoffers van de massaverkrachting afgelopen juni. Foto AFP / Tony Karumba

Een Congolese officier die verantwoordelijk was voor soldaten die verdacht worden van het verkrachten van ongeveer 170 vrouwen is teruggekeerd bij een militaire basis in Luberizi. Het is onduidelijk of hij gearresteerd wordt.

De vrouwen werden in de nacht van 11 op 12 juni verkracht door gewapende mannen in de oostelijke Congolese dorpen Nakiele en Abala. De daders zouden deel uitmaken van een groep van zo’n tweehonderd rebellen die in juni gedeserteerd waren uit het Congolese leger, kort nadat zij zich daarbij hadden aangesloten. De officier in kwestie keerde vandaag met enkele manschappen terug in Luberizi.

De aanval begin vorige maand was de grootste gerapporteerde massaverkrachting sinds vorig jaar. Toen werden driehonderd vrouwen onteerd tijdens een aanval die meerdere dagen duurde.

Een regeringswoordvoerder laat weten dat er nog geen beslissing is genomen om de militairen te arresteren. Waarschijnlijk neemt het Openbaar Ministerie daar morgen een beslissing over, meldt persbureau Reuters.

In Congo wonen zo’n 70 miljoen mensen en wordt al decennia geplaagd door oorlogen en geweld. In de uitgestrekte wouden wordt verkrachting door milities als wapen gezien om de maatschappij te ontwrichten. Uit recent onderzoek bleek dat in het land elke dag 1152 vrouwen worden verkracht, dat komt neer op zo’n 48 per uur.

Sinds de burgeroorlog van 1998 tot 2003, waarbij vijf miljoen Congolezen omkwamen, zijn verschillende gewapende groeperingen in het oosten van Congo actief. Ondanks de aanwezigheid van duizenden VN-vredessoldaten worstelt de regering met het bestrijden van deze groepen.