Uitgelicht

Scene uit de film White Men Can't Jump (1992) FOTO: 20th Century Fox

Film

Nim’s Island (Jennifer Flackett & Mark Levin, 2008, VS). Wat oubollig avontuur voor de jeugd. Elfjarig meisje (Abigail Breslin, uit Little Miss Sunshine) woont met haar vader (Gerard Butler), een zeebioloog, op een tropisch eiland. Ze is bevriend met alle dieren en redt zich uitstekend. Maar dan raakt vader spoorloos. Ze roept per e-mail de hulp in van Jodie Foster, een nogal fobische schrijfster van avonturenboeken. RTL4, 20.30-22.20u.

High Crimes (Carl Franklin, 2002, VS). Schematisch rechtbankdrama waarin advocate Ashley Judd de onschuld probeert aan te tonen van echtgenoot die als militair in El Salvador burgers zou hebben doodgeschoten. Ook met Morgan Freeman. RTL8, 20.30-22.45u.

Le nègre de Molière (Didier Bivel, 2005,F). Al een eeuw lang doet het verhaal de ronde dat de toneelstukken van Molière door een ‘nègre’ (ghostwriter) zouden zijn geschreven, en wel door tijdgenoot Corneille. In deze film legt informaticaspecialist Séverine Liotard deze these voor aan expert in zeventiende-eeuwse literatuur Delorme. Als ze verliefd op elkaar worden, ontvlucht Delorme die situatie door een historische roman te schrijven en zichzelf en Séverine daarin te projecteren. Dubbelrollen voor Yvon Back (Delorme en Corneille), Gabrièle Valensi (Séverine en de Marquise du Parc) en Patrick Mille (Laruelle en Molière). Met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.06-22.34u.

White Men Can’t Jump (Ron Shelton, 1992, VS). Regisseur van Bull Durham vertelt in zijn tweede speelfilm, ogenschijnlijk achteloos, over de verslaving aan sportbeoefening en drijft hilarisch de spot met raciale vooroordelen. Zwarte Wes-ley Snipes en blanke Woody Harrelson spelen basketbal en sluiten weddenschappen af op pleintjes in Los Angeles. Ook met Rosie Perez. RTL7, 00.00-02.15u.

Informatief

Kanalreisen: Der Canal du Midi. Laatste aflevering in serie over ooit belangrijke kanalen in het economische leven. Het Canal du Midi, tussen Toulouse en Sète, verbindt de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan zonder de lange en destijds gevaarlijke omweg langs het Iberisch schiereiland. Voormalig belastingambtenaar Riquet wist eind zeventiende eeuw oplossingen te verzinnen voor de honderdzeventig meter hoogteverschil en een gebrek aan water om het kanaal mee te vullen. Arte, 19.30-20.15u.

Männer vom Aussterben bedroht. De afgelopen halve eeuw produceren mensen en dieren niet alleen steeds minder spermatozoa, ook het aantal aangeboren afwijkingen aan mannelijke genitaliën neemt toe. Wetenschappers zoeken de verklaring daarvoor in de chemicaliën in ons voedsel.Arte, 21.45-22.40u.

Katka. Documentaire van de Tsjechische Helena Trestikova over het leven van de aan heroïne verslaafde Katka, die voor deze film veertien jaar lang werd gevolgd. Ze was negentien toen ze voor het eerst werd gefilmd en de documentaire volgt haar vergeefse strijd tegen de verslaving, haar lichamelijke en geestelijke verval, het meedogenloze leven aan de zelfkant van de maatschappij en de grenzen aan de mogelijkheden die ontwenningsklinieken en drugprogramma’s bieden. Wat verwacht Katka nog van het leven, wie kan haar nog helpen? Arte, 22.40-00.10u.

Amusement

Extreme poodles. Serie over het knippen, scheren, verven en touperen van poedels op competitieve basis. Hondenkappers bestrijden elkaar in een wedstrijd om wie de mooiste, apartste dan wel meest hallucinante poedel kan creëren.TLC, 22.00-22.50u.

3 on stage: North Sea Jazz 2011. Met in deze uitzending opnamen van (onder voorbehoud) Alain Clark, het Metropole Orkest met Jonathan Jeremiah en met Rumer, Graham Central Station en Janelle Monáe. Presentatie: Sylvana Simons, Winfried Baijens en Andrew Makkinga. Ned.3, 23.30-00.50u.

Au siècle de Maupassant, contes et nouvelles du XIXe. Serie met verfilmingen van sprookjes en novellen van Guy de Maupassant. Vanavond de komedie On purge bébé, over de uitvinder van een onbreekbare po die op het punt staat een lucratief contract met het leger te sluiten maar gehinderd wordt door een echtelijke ruzie, een geconstipeerde baby en een gebroken po.TV5, 23.50-00.50u.

Radio

Zomeravondconcert. De Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Thomas Zehetmair, viool, met Ruth Killius, altviool, in de Serenade voor strijkers in E op. 22 van Dvorák; de ‘Praagse’ Symfonie nr. 38 in D KV504 en de Sinfonia concertante in Es KV364 vanMozart. Radio 4, 20.02-23.00u.

Nachtconcert. Opname van een concert op 10 september vorig jaar. De Monteverdi Chorus, English Baroque Soloists, His Majestys Saggbutts and cornets en Oratory Junior Chorus o.l.v. John Eliot Gardiner, in de Maria Vespers van Monteverdi. Radio 4, 01.02-02.30u.