Tips van de kenners

Waar kijken de recensenten van NRC Handelsblad naar uit? Saul van Stapele, Yaël Vinckx en Amanda Kuyper maken een selectie uit het ruime aanbod.

Saul van Stapele (pop)

1. Snoop Dogg. Doggystyle is het hiphopalbum dat vele jaren van mijn leven heeft ingekleurd. Dus nu dit meesterwerk live wordt uitgevoerd, integraal en met de gastartiesten, sta ik vooraan.
Snoop Dogg treedt op zondag 10 juli om 20.45 uur op in de Nile

Luister naar Snoop’s carrière in 50 nummers op Spotify

2. Prince. Omdat de kans hem met verschillende shows aan het werk te zien, simpelweg een unieke is.
Prince treedt alle drie de dagen op in de Maas. Op vrijdag om 1.15 uur, op zaterdag om 1.15 uur en op zondag om 23.45 uur.

Luister naar Prince op Spotify

3. Janelle Monáe, het talentvolle, funky soulzusje van André 3000 van OutKast; maakte vorig jaar veel indruk met debuut The ArchAndroid (Suites II & III).
Janelle Monáe treedt op vrijdag 8 juli om 20.30 uur op in de Maas.

Luister naar The ArchAndroid van Janelle Monáe op Spotify

4. Raphael Saadiq is live en op plaat aanstekelijk, met zijn nostalgisch klinkende soulmuziek die geen moment ouderwets wordt.
Raphael Saadiq treedt op zondag 10 juli om 17.45 uur op in de Nile.

Luister naar Stone Rollin’ van Raphael Saadiq op Spotify

5. De jamsessie van de altijd avontuurlijke Kyteman, maakt natuurlijk op voorhand nieuwsgierig. Ex aequo: optredens van funklegende Larry Graham en Brazilië’s trots Sergio Mendes, en het eerbetoon aan Miles Davis van Hancock, Shorter en Miller.
Kyteman treedt op zondag 10 juli om 15.15 uur op in de Maas.

Luister naar The Hermit Sessions van Kyteman op Spotify

Yaël Vinckx (pop)

1. Prince. De kleine man uit Minneapolis die muziekgeschiedenis schreef met zijn mengsel van sexy rock en funk, heeft drie unieke concerten beloofd. En beloofd is beloofd.
Prince treedt alle drie de dagen op in de Maas. Op vrijdag om 1.15 uur, op zaterdag om 1.15 uur en op zondag om 23.45 uur.

2. Mavis Staples. Voormalige ‘huismuzikant’ van Martin Luther King beschikt nog altijd over machtige stem waarmee ze oude gospel- en vrijheidsliederen nieuw leven inblaast. Weet tijdens haar shows het publiek volledig naar hand te zetten.
Mavis Staples treedt op zondag 10 juli op om 17.30 uur in de Congo.

Luister naar You Are Not Alone van Mavis Staples op Spotify

3. Snoop Dogg. Rapper en entertainer uit Los Angeles is vandaag de dag een luie rapper, maar nog altijd een uitstekende en bovendien zeer vermakelijke showman. Imponeerde twee jaar geleden op Lowlands met geïmproviseerde rap over – hoe kan het ook anders – een wietplant.
Snoop Dogg treedt op zondag 10 juli om 20.45 uur op in de Nile

4. Flying Lotus. Producer uit Los Angeles verweeft jazz, hiphop en elektronische beats tot groot, sferisch geheel. Creëert op North Sea Jazz een eigen universum.
Flying Lotus treedt op zondag 10 juli op om 22.30 uur in de Darling.

Luister naar Cosmogramma van Flying Lotus op Spotify

5. Bugge Wesseltoft en Henrik Schwarz. Noorse jazzpianist en Duitse diskjockey/producer gebruiken piano, laptops en mengtafel op ingenieuze manier om subtiele dance te scheppen.
Bugge Wesseltoft & Henrik Schwarz treden op zondag 10 juli om 20.15 uur op in de Darling.

Luister naar Live van Schwarz en Wesseltoft op Spotify

Amanda Kuyper (jazz)

1. Hancock/Shorter/Miller met hun ‘Tribute to Miles’. Twintig jaar geleden overleed Miles Davis. Op initiatief van Marcus Miller brengen zijn muziekkompanen een hopelijk gloedvol eerbetoon. En in de geest van Miles: niet al te veel terugkijken, maar vooruit.
Hancock, Shorter en Miller treden op zondag 10 juli om 20.30 uur op in de Amazon.

2. Brad Mehldau en Joshua Redman. Briljante jazzpianist ontmoet vurige jazzsaxofonist voor creatieve moderne verkenningen.
Brad Mehldau & Joshua Redman treden op zaterdag 9 juli om 18.45 uur op in de Hudson.

Luister naar Live in Marciac van Brad Mehldau op Spotify

3. Esperanza Spalding. Jonge jazzheldin die afrekent met alles wat grijs en stoffig is in de jazz. Lenig op de bas-snaren, hoogzuivere zang.
Esperanza Spalding treedt op vrijdag 8 juli om 17.30 uur op in de Amazon.

4. Terje Isungset Ice Music. Nieuwsgierig makende jazz op speciaal vervaardigde ijsinstrumenten met de Nederlandse Bram Stadhouders op ijsgitaar.
Terje Isungset treedt op vrijdag 8 juli om 18.15 uur op in de Madeira, en geeft diezelfde dag om 21.15 uur een clinic in het NRC Café.

Luister naar Groupa: Frost van Terje Isungset op Spotify

5. Roy Ayers, Pete Rock & The Robert Glasper Experiment. Vibrafoonlegende Ayers deelt het podium met rapper Peter Rock en pianist Robert Glasper die met een been in de jazz staat en de ander in de hiphop.
Roy Ayers, Pete Rock and the Robert Glasper Experiment treden op zaterdag 9 juli om 22.00 uur op in de Congo.

Luister naar West Coast Vibe van Roy Ayers op Spotify
    • Peter van der Ploeg