Syrië veroordeelt bezoek westerse ambassadeurs aan Hama

Caption: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED
Caption: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED Demonstratie in de Syrische stad Hama. Foto AFP / Youtube

De Amerikaanse ambassadeur Robert Ford is verbijsterd door de kritiek van de Syrische regering op zijn bezoek aan de stad Hama. Hier verzamelden zich vandaag tienduizenden inwoners om te demonstreren tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Ford was hier samen met de Franse ambassadeur aanwezig om te laten zien dat de twee landen achter het recht staan van Syrische burgers om zich uit te spreken voor hervormingen en veranderingen in het land. Hiermee wilden zij ook druk uitvoeren op Assad om de gewelddadigheden tegen zijn burgers te staken. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de VS “zeer bezorgd” over de situatie in Hama.

Damascus ziet het bezoek van de twee ambassadeurs als bewijs dat westerse landen achter de onrust in het land zitten, meldt persbureau Reuters.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants maken Frankrijk en de Verenigde Staten met het bezoek van hun ambassadeurs een sterk, maar voorzichtig gebaar. Ze steunen democratisering in het land, maar weten eigenlijk ook niet wie er allemaal achter de demonstraties zitten.

“De VS en Frankrijk laten met dit bezoek aan Hama zien dat zij de bevolking steunen en veroordelen het gewelddadige optreden van het regime. Maar ze zijn wel buitengewoon voorzichtig en bewaren een grote afstandelijkheid, in tegenstelling tot Libië. Veel landen zijn bang voor het Syrië na Assad, deels omdat niet duidelijk is wie er allemaal achter de demonstraties zitten. Dit zouden namelijk ook deels fundamentalisten kunnen zijn, die als zij in de regering komen misschien een bloedbad aanrichten onder andere bevolkingsgroepen en daarmee het land destabiliseren.”

Beelden van de demonstraties in Hama

Op dinsdag kwamen zeker drie demonstranten in de stad om toen zij barricades opwierpen tegen oprukkende tanks. Volgens activisten zijn er vandaag al zeker dertien mensen gedood door veiligheidsdiensten in verschillende Syrische steden.

In Hama, op 200 kilometer afstand van hoofdstad Damascus, vinden de grootste demonstraties plaats tegen het regime. Deze week zette Assad hier tanks in om de protesten de kop in te drukken. Volgens activisten schoten veiligheidsdiensten op mensen die de stad in wilden komen om te protesteren. Daarbij zouden zeker twee gewonden zijn gevallen.

De demonstraties tegen de Syrische president Bashar al-Assad houden inmiddels al ruim vijftien weken aan. Volgens opstandelingen zijn sinds maart meer dan 1.400 doden aan de zijde van de opstandelingen gevallen. Concrete gegevens ontbreken, omdat journalisten geweerd worden.

Assad heeft politieke hervormingen beloofd en wil zondag een nationale dialoog starten met de oppositie. Opstandelingen willen echter dat het regime eerst staakt met het gewelddadig in de kop drukken van de protesten, voordat zij beginnen met de onderhandelingen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld