Stresstest Europese banken volgende week bekendgemaakt

De Europese Bank Autoriteit (EBA) publiceert volgende week vrijdag, 15 juli, de resultaten van de stresstesten. Die moeten aantonen of banken kapitaalkrachtig genoeg zijn.

Europese landen werken al langer samen om met problemen kampende banken te steunen. De banken die niet voor de test slagen, hebben tot september de tijd om zelf voldoende kapitaal op te halen. Als zij daarin niet slagen, krijgen zij binnen zes maanden na de bekendmaking van de stresstest overheidssteun aangeboden.

Naar verluidt zijn alle deelnemende Duitse banken voor de test geslaagd, net als vijf Italiaanse banken. Volgende week vrijdag wordt bekendgemaakt of ook ABN Amro, ING, Rabobank en SNS voldoen aan de normen.

Begin dit jaar besloten de ministers van Financiën 91 Europese banken aan de stresstest te onderwerpen. Hierin worden zaken als liquiditeit en landenrisico scherp onder de loep genomen. De banken moeten tevens kunnen laten zien dat ze bij tegenvallers genoeg geld in kas hebben, meldt persbureau AFP.

    • Dirk Wijnand de Jong