Spataderbehandeling niet vergoed

De behandeling van een bepaald soort spataderen zit sinds 1 juli niet meer in het basiszorgpakket. Elk jaar ondergaan zo’n 30.000 mensen een behandeling aan ‘C2’: zichtbare, dikke aderen. Spataderen kunnen gespannen en pijnlijke benen veroorzaken en worden vaak lelijk gevonden. De helft van de 50-plussers heeft zulke spataderen.

Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) heeft de behandeling van deze spataderen uit het basispakket gehaald omdat het verwijdering van spataderen om cosmetische redenen niet beschouwt als noodzakelijke zorg. Het CvZ bepaalt namens de overheid wat verzekeraars in elk geval moeten vergoeden.

Behandeling om cosmetische redenen moeten mensen zelf maar betalen, vindt de overheid. Het CvZ zegt van behandelingen aan C2-spataderen niet te kunnen zien welke om medische redenen gebeuren en welke om cosmetische. Dus heeft het alle behandelingen nu als niet-noodzakelijk bestempeld.

Vaatchirurgen zijn boos over de beslissing en zeggen dat de meeste behandelingen van spataderen niet om cosmetische redenen gebeuren, maar om medische. De spatader is slechts een symptoom en meestal het gevolg van een hoge bloeddruk in de aderen.

Maar behandeling om díé reden hoeft van het College sinds 1 juli ook niet meer te worden vergoed. Patiënten die om medische redenen behandeld moeten, zijn dus voortaan de dupe, zegt A. Auwerda van patiëntenorganisatie De Hart&Vaatgroep.

In het rapport over de beslissing schrijft het CvZ dat artsen het niet eens zijn met de verwijdering van C2-spataderen uit het basispakket. Maar het blijft bij zijn beslissing omdat de artsen de afgelopen maanden niet hebben aangetoond dat er in het algemeen een medische noodzaak is voor die behandeling.

De expert op dit gebied, hoogleraar vaatchirurgie in Maastricht Cees Wittens: „Ze halen een symptoom uit het basispakket, ongeacht de oorzaak. Het is zoiets als hoesten uit het pakket halen, of het nou door een verkoudheid komt of door een longtumor.”

Volgens Wittens zou de behandeling voortaan vergoed moeten worden als de arts aantoont dat er een medische noodzaak is. Voorzitter Peter van den Akker van de Vereniging voor Heelkunde: „We zullen duidelijke criteria leveren, zodat de verzekeraars de medisch noodzakelijke operaties kunnen blijven vergoeden.”

Zorgverzekeraars Nederland zegt desgevraagd dat ze leden (verzekeraars) geen advies geeft over vergoeding van iets dat uit het basispakket wordt gehaald. Mogelijk vergoeden sommige verzekeraars de behandeling voorlopig uit ‘coulance’. De behandeling van zwaardere spataderen (C3 tot C6) blijft in het basispakket.

De besparing voor de overheid raamt het CvZ op 22 miljoen tot 56 miljoen euro per jaar.

    • Frederiek Weeda