Spataderbehandeling niet langer vergoed

De behandeling van een bepaald soort spataderen zit sinds 1 juli niet meer in het basiszorgpakket. Dat nieuws brengt NRC-redacteur Frederiek Weeda vanmiddag in NRC Handelsblad.

Elk jaar ondergaan zo’n 30.000 mensen een behandeling aan ‘C2’: zichtbare, dikke aderen. Spataderen kunnen gespannen en pijnlijke benen veroorzaken en worden vaak lelijk gevonden. De helft van de 50-plussers heeft zulke spataderen.

Frederiek Weeda schrijft vanmiddag in NRC:

Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) heeft de behandeling van deze spataderen uit het basispakket gehaald omdat het verwijdering van spataderen om cosmetische redenen niet beschouwt als noodzakelijke zorg. Het CvZ bepaalt namens de overheid wat verzekeraars in elk geval moeten vergoeden.

Behandeling om cosmetische redenen moeten mensen zelf maar betalen, vindt de overheid. Het CvZ zegt van behandelingen aan C2-spataderen niet te kunnen zien welke om medische redenen gebeuren en welke om cosmetische. Dus heeft het alle behandelingen nu als niet-noodzakelijk bestempeld.

Vaatchirurgen zijn boos over de beslissing en zeggen dat de meeste behandelingen van spataderen niet om cosmetische redenen gebeuren, maar om medische. De spatader is slechts een symptoom en meestal het gevolg van een hoge bloeddruk in de aderen.
Maar behandeling om díé reden hoeft van het College sinds 1 juli ook niet meer te worden vergoed. Patiënten die om medische redenen behandeld moeten, zijn dus voortaan de dupe, zegt A. Auwerda van patiëntenorganisatie De Hart&Vaatgroep.

In het rapport over de beslissing schrijft het CvZ dat artsen het niet eens zijn met de verwijdering van C2-spataderen uit het basispakket. Maar het blijft bij zijn beslissing omdat de artsen de afgelopen maanden niet hebben aangetoond dat er in het algemeen een medische noodzaak is voor die behandeling.

Lees vanmiddag in NRC een uitgebreider artikel over het schrappen van de spataderbehandeling uit het basispakket. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees).