Soepel jongleren tussen badkuipen

Soap, the show. Gezien: 6/7 in DeLaMar, Amsterdam. Aldaar t/m 10/7. Inl. circleofeleven.com ***

Zes badkuipen op het toneel, plus een zevende die ondersteboven hoog in de nok hangt – dat zijn de attributen in Soap, een variétéshow van Duitse makelij die voor het eerst een paar dagen in Nederland is. Helaas staat er meestentijds geen water in, want het ene nummer waarin een acrobaat in een volle badkuip zijn lenige danskunsten laat zien, is meteen het beste van de hele vertoning. Dat in het theaterlicht zwiepende water ziet er schitterend uit. Maar verder zijn die badkuipen niet heel veel meer dan een gimmick.

Soap wordt gespeeld door zeven artiesten die jonglerend en als trapezewerkers doorgaans op hoog niveau werken en soms de souplesse van een slangenmens vertonen. Naast hen is er een sopraan die de hoogst gevarieerde geluidsband niet alleen aanvult met ingekorte aria’s, maar ook met een verklassiekte versie van de toepasselijke Bobby Darin-hit Splish Splash en andere popsongs. Zulke verschillende genres gaan echter zelden mooi samen. Bovendien worden de variéténummers te vaak gelardeerd met middelmatige mouvementen en mime-grapjes die er een avondvullend spektakel van moeten maken. Dat haalt de vaart eruit – en dat maakt Soap minder enerverend dan met deze artiesten mogelijk was geweest.

    • Henk van Gelder