Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Soedan erkent Zuid-Soedan voorafgaand aan onafhankelijkheid

Southern Sudanese boys take shelter from afternoon rains that disrupted rehearsal for independence day celebrations in the capital city of Juba on Monday, July 4, 2011. Southern Sudan is set to declare independence from the north on July 9. The north and south have been steeped in decades of civil war that resulted in a 2005 agreement that allowed for a referendum southern secession. The southern government said Monday that 30 African heads of state including Sudanese President Omar al-Bashir will travel to Juba for this weekend's celebrations. (AP Photo/Pete Muller)
Southern Sudanese boys take shelter from afternoon rains that disrupted rehearsal for independence day celebrations in the capital city of Juba on Monday, July 4, 2011. Southern Sudan is set to declare independence from the north on July 9. The north and south have been steeped in decades of civil war that resulted in a 2005 agreement that allowed for a referendum southern secession. The southern government said Monday that 30 African heads of state including Sudanese President Omar al-Bashir will travel to Juba for this weekend's celebrations. (AP Photo/Pete Muller) In Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, schuilt een groepje jongens tegen de regen. Het water verstoorde maandag repetities voor de onafhankelijkheidsceremonie, die morgen wordt gehouden. Foto AP /Pete Muller

Soedan heeft vandaag officieel de republiek Zuid-Soedan erkend, een formele stap voorafgaand aan de onafhankelijkheid van de nieuwe staat morgen. Dan gaat Zuid-Soedan met groot ceremonieel vertoon zelfstandig verder als staat, los van Noord-Soedan.

“De Republiek Soedan verklaart hierbij dat het de Republiek Zuid-Soedan erkent als een onafhankelijk staat volgens de grenzen van 1 januari 1956,” zo sprak de minister van Presidentiële Zaken, Bakri Hassan Saleh.

Zuid-Soedan gaat een onzekere fase in, zonder ervaring met democratie en zonder een traditie van politieke tolerantie, schrijft onze correspondent Koert Lindijer vandaag in NRC Handelsblad.

Omar al-Bashir is uitgenodigd als eregast bij de feestelijkheden morgen, maar hoge leden de zuidelijke Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM) noemen de Noord-Soedanese president privé een oorlogsmisdadiger. Een blokkade van goederen uit het noorden leidde de afgelopen weken tot tekorten aan brandstof in het zuiden. De scheiding van de inboedel is niet geregeld. Er bestaat geen akkoord over de verdeling van de Soedanese schuldenlast van ongeveer 36 miljard dollar of van de inkomsten uit de oliewinning.

De gespannen relatie met het noorden kan tot een nieuwe oorlog leiden. Noord-Soedanese soldaten verdreven in mei aan Zuid-Soedan verwante inwoners uit het betwiste grensgebied Abyei. Ze bombarderen sinds vorige maand het zwarte Nuba-volk in de Noord-Soedanese deelstaat Kordofan. En ze bezetten grote gebieden rond de nog niet vastgelegde grens tussen noord en zuid.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad of in de digitale editie een reportage ‘Vrijheidsfeest met wapengekletter op achtergrond’ van Koert Lindijer over de nieuwe staat Zuid-Soedan. Bekijk ook de fotoserie op nrc.nl/inbeeld.