Sluiting tabloid toont tanende macht Murdoch

‘World’s End’, kopte The Sun, het doordeweekse zusje van The News of the World, vanochtend. Daar school voor een keer veel waars in. Het einde van de grootste zondagstabloid betekent vermoedelijk ook het einde van een wereld die lang heeft bestaan.

Want met de radicale beslissing om de 168-jarige News of the World (NotW) van de markt te halen, lijkt de invloed van mediamagnaat Rupert Murdoch op de Britse samenleving niet langer absoluut.

Alle premiers sinds hij de Britse markt in 1969 bestormde hadden bij elke stap rekening te houden met de man die boven het medialandschap uittorende. Maar dat premier Cameron vanochtend aankondigde dat het onderzoek naar het afluisteren van naar schatting 4.000 mobiele telefoons zal worden geleid door een rechter, is tekenend. Het betekent dat deze premier zich niet langer zoals zijn voorgangers, Conservatief of Labour, laat leiden door de economische belangen van het Murdoch-imperium en de vrees dat afvalligheid ook het einde van hun politieke carrière betekent.

Dat Cameron daarbij ook nog zei dat hij het ontslag van uitgever Rebekah Brooks, hoofdredacteur van NotW ten tijde van het afluisteren en nu uitgever van News International, wél zou hebben geaccepteerd, is helemaal veelzeggend. Want Cameron is bevriend met Brooks, wat hem de afgelopen maanden veel kritiek opleverde over zijn vermeend gebrek aan mensenkennis. Zie het aannemen van Andy Coulson, ex-hoofdredacteur van NotW en vermeende spin in het afluister-web als spindoctor. Coulson, intussen weg uit Downing Street, werd vanmiddag gearresteerd.

Waarom Brooks nog steeds steun heeft van Rupert en zoon James Murdoch, is een van de grote vragen die na gisteren blijft hangen. De 200 werknemers en een goedlopende, 168 jaar oude krant lijken te zijn opgeofferd. Eén theorie is dat als Brooks valt, de volgende dominosteen Murdoch jr. zal zijn. Hij kreeg in 2007 opdracht om de rotzooi rond NotW op te ruimen en onderzoek te doen naar wat er eigenlijk had plaatsgevonden. Heeft ook hij misschien slachtoffers afbetaald?

Aannemelijk is in elk geval dat zakelijke belangen van News Corp prevaleerden. Vandaag had het bedrijf zullen beginnen aan de overname van de lucratieve satellietzender BSkyB. Daarmee zou de grootste krantenuitgever van het land ook de grootste televisiezender worden. Maar die overname mag alleen plaatsvinden als de aandelen in handen komen van een „gezond en deugdelijk” bedrijf. Een uitgeverij die diep door het stof moet omdat een van zijn kranten slachtoffers van misdrijven en de nabestaanden van militairen heeft afgeluisterd, kan moeilijk deugdelijk heten.

Niemand verwachtte vanochtend meer dat de minister van Cultuur zijn toestemming zou geven.

Ten slotte laat beslissing om de NotW te sluiten ook zien dat de verhoudingen binnen News Corp verschuiven. Rupert is de man van de kranten, die al jaren de noodlijdende Times en Sunday Times overeind houdt. James is de man van de tv, die dáár de toekomst ziet.

News Corp houdt niettemin macht. Het publiceert nog altijd drie grote nationale kranten, met in totaal ruim 3,2 miljoen lezers (waarvan The Sun er 2,8 trekt). En ook zonder overname van BSkyB bezit het nog altijd 39 procent van de aandelen.