Slapte in de mannenbladen

Ondanks 88 moorden, 14 redenen om bier te drinken, 10 jaar Brood dood, en 4 blootfoto’s van Elizabeth Jagger kampen de traditionele mannenbladen met weglopende lezers.

Slapte in de mannenbladen. Of beter, slapte in de traditionele mannenbladen. Waar gezondheidsbladen als Men’s Health in oplage stijgen, blijven Nieuwe Revu, Panorama, en vooral Playboy ver achter op hun concurrenten. De oplage van Nieuwe Revu en Panorama daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met zo’n 15 procent. Bij Playboy werd die zelfs bijna gehalveerd: het blad daalde van 71.000 exemplaren naar 38.000.

Maar wat staat er nu eigenlijk in die bladen?

Dat Giel Beelen niet kan rondneuken, kopt Playboy op de voorkant.

Kijk, daar gaat het al mis. Wie wordt daar nu opgewonden van? In het interview met Beelen (dat overigens beter is dan de kop doet vermoeden) vertelt hij verder vooral over zijn overleden vader, over radio maken en waarom hij zo grenzeloos is. „Een voorbeeldfunctie, daar geloof ik niet in. Dat heeft een averechts effect. Dat heeft een gat veroorzaakt tussen de echte wereld en wat je ziet en hoort op radio en tv. Ik wil vooral dat het één op één is.”

Blote vrouwen zijn er natuurlijk ook – en niet de minste, Elizabeth Jagger ging uit de kleren – maar verder is er opvallend veel aandacht voor andere mannenzaken. Mannenzaken die je in alle mannenbladen ziet: auto’s, sneakers, gadgets, dvd’s.

Dan is er nog een artikel over ene Mark. Hij sportte zich een ongeluk, maar kreeg zijn zwembandjes niet weg, staat er. Voor zijn veertigste gaf hij zichzelf daarom een ‘vet cadeau’. „Dokter Loek bekeek, betastte en beklopte mijn uitstulpingen, en sprak uiteindelijk het hoge woord: ik bleek bij uitstek geschikt voor een liposculptuur van de heupen.”

Niet echt mannelijk natuurlijk zo’n ingreep – en wat doet het stuk in Playboy? –, maar de foto’s van voor en na de liposuctie zijn indrukwekkend: zes liter vet weg.

Neem dan Panorama. Panorama doet stoer. En eigenlijk niks dat je niet van het „mannelijkste blad van Nederland” verwacht. Deze week pakt het uit met een moorddossier. Alle moorden van 2011 komen voorbij. En dat zijn er nogal wat. Vijftien pagina’s besteedt Panorama aan 88 gewelddadige beschrijvingen. Moordende spookrijders, bloedbaden en allerhande wapens, van koekepan tot een blok hout. De context ontbreekt helaas. Waarom? Wat zeggen die moorden? Worden het er meer?

Vlak na de moorden volgen – hoe verrassend – drie pagina’s over bier. Dat klinkt misschien veel, maar Panorama komt met een stapel opmerkelijke ‘feiten’: 14 redenen bijvoorbeeld waarom bier gezond is. Bier stimuleert de hersenen. Matige drinkers (wanneer je dat bent wordt niet vermeld, helaas) hebben minder kans op dementie. Bier versterkt de botten. Bier is voedzaam, het helpt tegen stress en reinigt de nieren. Zegt Panorama.

Voor wie liever plaatjes kijkt, eindigt het blad met een fotoserie over voetballers op vakantie. Erg spannend zijn ook die reisjes helaas niet. Robin van Persie gaat snorkelen, Johnny Heitinga hijst zich op een jetski en Michael Ballack ligt in de zon. Net mensen.

Nieuwe Revu is wat dat betreft verrassender. Zonder meer het leukste blad van de drie. Want het best geschreven, en met de leukste reportages. Deze week staat het nummer in teken van Herman Brood: „tien jaar dood”. Herinneringen, drankgelagen en gesprekken met nabestaanden. Voor wie niet van Brood houdt is er een stuk dat arm Wassenaar belicht, een artikel over Antwerpen als drugshaven van Europa. En een interview met Patty Brard – wegens haar „zoveelste opstanding”: er komt een nieuwe cd en een televisieprogramma. Want het gaat goed met Brard. „Eigenlijk vind ik alles aan ouder worden leuk”, zegt ze. Afgezien van de fysieke ongemakken dan. „Dat alles gaat zakken en hangen. Behalve je tandvlees, dat gaat omhoog.”

Lineke Nieber