Skype en Facebook vrienden

Facebook en Microsoft trekken samen op tegen Google en de telecomsector. Nu met de inzet van Skype als wapen in de concurrentie.

Dat is toevallig. Een week nadat concurrent Google het sociaal netwerk Google+ met onder meer videochat introduceerde, kondigt Facebook ook iets nieuws aan: videochat van Skype, vrienden bellen met één muisklik.

Het is misschien niet zo’n ‘awesome’ verrassing als Facebook-baas Mark Zuckerberg had beloofd, maar de integratie van Skype is wel een bevestiging van de strategische vriendschap tussen Facebook en Microsoft. Microsoft wil Skype immers kopen voor 8,5 miljard dollar. „We waren dit al van plan voordat het bod op Skype kwam, maar het past goed bij onze stabiele relatie met Microsoft.”

Microsoft zit op de eerste rang nu Facebook uitgroeit tot een alternatieve sociale infrastructuur bovenop het gewone web. 750 miljoen internetters (de nieuwste stand) die niet of nauwelijks met diensten van Microsofts aartsconcurrent Google in aanraking komen: dat is het online paradijs van Microsoft-baas Steve Ballmer.

Skype, aan de andere kant, vergroot Microsofts kansen op de smartphonemarkt. Daar is het aandeel van Windows Phone 7 nog klein in verhouding tot Google Android en Apple iOS. Maar gratis bellen met goed geïntegreerde Skypesoftware kan nieuwe klanten trekken.

De Skype-toevoeging in Facebook werkt nog niet op een telefoon. Dit ongetwijfeld tot opluchting van de telecomindustrie. Mobiele netwerken zien hun omzet al dalen nu veel smartphonegebruikers berichten uitwisselen via sociale netwerken. Als ook (video-)telefonie zo simpel wordt, is het hek van de dam. (NRC)