Regeling Prinsjesdag stelt Kamerleden op de proef

U wilt echt geen commentaar leveren? Weet u het zeker? Tussen vrijdag 16 september aanstaande en de dinsdagmiddag daarop, 20 september, zullen journalisten tevergeefs politici om commentaar vragen op de Miljoenennota en bijbehorende begrotingsstukken. Tenminste, dat is het plan van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dat vanmiddag in de ministerraad werd besproken.

Het kabinet zal de stukken op vrijdag vrijgeven aan de media. Die mogen er direct over berichten. De politici zullen zich daarentegen moeten inhouden met hun commentaar, tot dinsdag, Prinsjesdag, wanneer de koningin de Troonrede uitspreekt.

Door deze nieuwe embargoregeling zullen journalisten niet meer vanaf vrijdag jagen op de primeur. De ogen zijn dit keer gericht op de discipline van de politici zelf. En op hun strategieën. Want als zij commentatoren van buiten de Kamer onzin horen debiteren, willen ze dat tegenspreken – dat is de aard van de politicus. Maar hoe doen ze dit? Via ex-Kamerleden, bevriende deskundigen? Of toch zelf, op voorwaarde van anonimiteit – ‘zegt een niet nader te noemen VVD-Kamerlid’.

Ongehoorzaamheid is natuurlijk ook een optie. Eén regel van het huidige plan zegt dat als één Kamerlid de stilte verbreekt, alle andere vanaf dat moment hun commentaar mogen geven. De grote vraag voor komende september: wie is de eerste?