Rasmussen claimt miljoenen van Rabo

Wielrenner Michael Rasmussen eist een schadevergoeding van ruim 5,6 miljoen euro van zijn voormalige werkgever Rabobank. Volgens de Deen is hij jarenlang inkomsten misgelopen, nadat hij door Rabobank in 2007 uit de Ronde van Frankrijk werd gezet en ontslagen. Zijn advocaat André Brantjes zei vanmorgen in De Telegraaf te verwachten dat de zaak in september of oktober zal voorkomen bij de rechtbank in Arnhem.

Geletruidrager Rasmussen werd vier jaar geleden door zijn ploeg in gewonnen positie uit de Tour gehaald omdat hij had gelogen over zijn ‘whereabouts’, zijn verblijfplaatsen in de aanloop naar de Tour. Daardoor was hij wekenlang onbereikbaar voor dopingcontroles. Hoewel hij nooit op doping werd betrapt, schorste de internationale wielerunie UCI de frêle klimmer later toch voor twee jaar. Vorig jaar maakte de inmiddels 37-jarige renner zijn comeback, dit seizoen is hij kopman van de bescheiden Deense ploeg Christina Watches.

In 2008 won Rasmussen een eerste rechtszaak tegen Rabobank. De rechter oordeelde dat hij weliswaar terecht was ontslagen, maar dat de Raboploeg al vóór de Tour genoeg informatie had om maatregelen te nemen. De bank had hem niet op staande voet mogen ontslaan tijdens de Tour. Rasmussen kreeg een schadevergoeding toegewezen van 715.000 euro, gebaseerd op gemiste premies voor het winnen van de Tour en twee maanden salaris.

Rasmussen werd door de UCI jarenlang gedwarsboomd bij het maken van een rentree. „Ik kan nu aantonen wat de gevolgen van de beslissing op termijn zijn”, zegt Rasmussen in De Telegraaf. „Als Tourwinnaar had ik een contract van enkele miljoenen voor een paar jaar kunnen tekenen.”