President Jemen spreekt voor het eerst na aanslag

A picture combo shows Yemeni President Ali Abdullah Saleh attending a pro-regime rally in Sanaa on April 15, 2011 (L) and an image grab from Yemen's state television showing him delivering a speech from the Saudi capital Riyadh on July 7, 2011 in his first TV appearance since he was wounded in an explosion at his palace in Sanaa last month. AFP PHOTO/- AFP

In een videoboodschap herhaalt Saleh dat hij onder voorwaarden bereid is de macht te delen.

De videoboodschap van Ali Abdullah Saleh, die in Saoedi-Arabië herstelt van een aanslag op zijn presidentieel paleis in Jemen in juni, werd gisteravond uitgezonden. Saleh zegt daarin, met een doek om het hoofd, dat hij meer dan acht operaties heeft ondergaan en nog altijd met ernstige brandwonden kampt. Er wordt al weken gespeculeerd over zijn toestand en hij liet zich sinds de aanval niet publiekelijk zien. Op de video die gisteren werd uitgezonden door de Jemenitische staatstelevisie was te zien dat zijn handen en armen nog in het verband zitten. Ook in zijn gezicht heeft hij brandwonden. Zijn snor is minder vol en zwart dan voorheen.

Saleh verklaarde dat hij bereid is de macht te delen, zolang dit „binnen de grondwet” gebeurt. Die bereidheid toonde hij echter al vaker, vooralsnog zonder resultaat. Na de aanval op zijn paleis werd eerst naar buiten gebracht dat hij lichtgewond was geraakt. Later werd echter duidelijk dat hij ernstig gewond was geraakt. In Jemen wordt al zes maanden geprotesteerd tegen de president, die al 33 jaar de scepter zwaait over Jemen. (Reuters)